Spritskoekjes met véél chocolade


Lekkere, zelfgebakken spritskoekjes met véél chocolade.

Spritskoekjes zijn typische boterkoekjes. Lekker bros en kruimelig. Spritskoekjes vinden hun oorsprong in Duitsland. De naam ‘sprits’ is een verbastering van het Duitse Spritzkuchen, wat verwijst naar ‘opgespoten gebak’.
SpritskoekjesHet deeg is klaar in 5 minuutjes en bevat naast boter ook nog bloem, suiker en een eitje. Ingrediënten die je standaard in huis hebt.

Voor koekjes gebruik je best basterdsuiker. Dat is suiker die invertsuiker (een mengeling van glucose en fructose) bevat. De structuur is anders dan die van gewone suiker en voelt wat natter aan. Een beetje vergelijkbaar met de alom gekende ‘kinnekessuiker’. Door basterdsuiker te gebruiken zullen je koekjes minder droog zijn. Van basterdsuiker heb je een witte, blonde en donkere soort.
Basterdsuiker is te vinden bij de bakkersspeciaalzaken en in sommige Nederlandse supermarkten, want basterdsuiker is van oorsprong een Nederlands product. Vind je het toch niet, gebruik dan gewone suiker en vervang in dit recept 15 gram van de suiker door honing.

Het moeilijkste aan deze spritskoekjes, is het spuiten ervan. Zorg ervoor dat het deeg zacht is. Dat spuit makkelijker. De koeken worden met een gekartelde spuitmond zigzag op een bakplaat met bakpapier gespoten. Dat geeft ze hun typische vorm.

Als ze de koekjes net uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Snijd ze dan al op de gewenste grootte, want ze harden uit bij het afkoelen.

Eens afgekoeld kan je ze in een chocoladeganache dippen. Dat maakt deze spritskoekjes om van te smullen en te blijven smullen.

Zelf spritskoekjes bakken? Met dit eenvoudig recept staan ze bij jou op tafel in minder dan 30 minuutjes.

Wat heb je nodig voor 20 spritskoekjes?

200 g zachte boter – 1 ei – 115 g witte basterdsuiker – 8 g vanillesuiker – 225 g witte bloem – snuf zout
Voor de chocoladeganache: 150 g pure chocolade – 100 ml room

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160°C – heteluchtstand.
Meng de zachte boter met het ei. Dat kan met een mixer met kloppers of met de K-klopper van de keukenrobot. Voeg de suiker toe, de vanillesuiker en een snufje zout. Voeg de bloem toe en mix kort tot alles goed gemengd is.
Deeg spritskoekjes
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Doe het koekbeslag in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
Spuit het deeg in repen van 3 cm breed en dit in zigzagvorm.
Spuiten spritskoekjesBak de koekjes in 18 à 20 minuten goudbruin.
Snijd de gebakken repen, als ze nog warm zijn, in stukken van 5 cm. Laat de spritskoekjes afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de chocoladeganache. Smelt de chocolade in de warme room. Laat wat afkoelen. Dip de spritskoeken in de gesmolten chocolade. Laat de chocolade uitharden op een rooster.

Als je de koekjes niet allemaal ineens opeet (wat moeilijk zal zijn), kan je ze bewaren in een koekjestrommel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *