Galette met vijgen


Een Franse galette met vijgen.

In deze galette met vijgen proef je de herfst.

Galette met vijgen

Dit taartje met herfstfruit is zo klaar. En het is onweerstaanbaar lekker. Het voordeel van een galette is de artisanale vorm. Het deeg rol je uit tot een cirkel. Dan gaat de vulling erop en vouw je de deegrand over de vulling heen. Geen gedoe met deeg dat in een taartvorm moet geschikt worden. Onder de Franse taartklassiekers is dit wellicht het taartje dat het makkelijkst te bakken is.

Deze vijgengalette vertrekt van ongeveer hetzelfde recept als de zomerse galette met abrikozen die ik eerder al eens bakte. Het taartdeeg bestaat uit bloem en boter, een beetje suiker en een snuifje zout. De bloem kan je volledig of voor een deel vervangen door amandelmeel, boekweitmeel of havermeel. Aan het deeg kan je nog smaakmakers toevoegen, zoals bijvoorbeeld sap of zeste van citroen of limoen of specerijen zoals vanille, kardemon of kaneel.

Met een kant-en-klaar rol bladerdeeg of zanddeeg is dit taartje nog sneller klaar.

Vijgen zijn lekker zo, uit het vuistje. Nog lekkerder worden ze door ze te karameliseren, zoals in deze galette. Dat kan met een beetje suiker, honing of ahornsiroop. Zalig. Met een vleugje oranjebloesemwater of rozenwater erbij wordt het nog exotischer.

Geen vijgen in huis en toch zin om deze galette te bakken? Dit taartje is ook lekker met appelen en/of peren.

Het deeg van een galette is een passe-partout voor zowel zoete als hartige vullingen. Denk maar aan een vulling met tomaat, pompoen of courgette. Daar kan je nog stukjes kaas of spek aan toevoegen, voor extra hartigheid. Nog een klassieke combinatie is een hartige galette met vijgen en geitenkaas.

Ga jij dit taartje bakken? Dan is het fijn als je in een reactie laat weten wat je ervan vond. Veel bakplezier.

Galette met vijgen

Galette met vijgen

In deze galette met vijgen proef je de herfst. Onder de Franse taartklassiekers is dit wellicht het taartje dat het makkelijkst te bakken is.
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 55 min
Gang gebak
Keuken Belgisch, Frans
Porties 6 porties

Ingrediënten
  

Taartdeeg

  • 80 g bloem
  • 85 g amandelmeel
  • 5 g suiker
  • 1 snuifje zout
  • 120 g boter
  • 1/2 citroen zeste
  • 1 el melk
  • 1 ei

Taartvulling

  • 8 verse vijgen
  • 2 el boter
  • 2 el bloemsuiker
  • 1 kl honing
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1 el citroensap
  • 1 el maïzena
  • 2 el amandelmeel
  • 50 g amandelschilfers

Bereidingswijze
 

Taartdeeg

  • Meng voor het taartdeeg de bloem en het amandelmeel met de suiker, zout en boter. Voeg de citroenzeste toe. Roer het ei los met de melk en voeg de helft hiervan toe aan het deeg. Bewaar de rest voor later.
  • Kneed het deeg kort tot alle ingrediënten gemengd zijn en tot het deeg een bal vormt.
  • Verpak het deeg in plastiekfolie en laat het rusten in de koelkast terwijl je de taartvulling maakt.

Taartvulling

  • Was de vijgen. Snijd ze doormidden en nog eens in 4 in partjes van 1 cm.
  • Laat de boter smelten in een antikleefpan. Voeg de vijgenpartjes toe samen met de bloemsuiker, de honing en het oranjebloesemwater. Stoof de vijgen kort aan, maar laat ze niet te zacht worden.
  • Roer de maïzena los in het citroensap en doe dit bij de vijgen zodat het vrijgekomen sap bindt. Laat de gebakken vijgen afkoelen.

Taart vullen

  • Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkoppervlak tot 2mm dikte.
  • Leg de taartbodem op een bakpapier.
  • Schep het amandelmeel op de taartbodem, maar laat een strook van 3 cm vrij.
  • Schik de vijgenpartjes in een cirkel op het taartdeeg.
    Galette met vijgen - vijgen op galette
  • Sla de rand van het deeg naar binnen toe.
    Galette met vijgen - toevouwen galette
  • Bestrijk de rand met het overgebleven losgeklopt ei.
    Galette met vijgen - eigeel op galette
  • Strooi er tenslotte de amandelschilfers over.
    Galette met vijgen - amandelschilfers op galette
  • Bak de taart gedurende 30 minuten.
  • Laat de galette met vijgen daarna afkoelen op een taartrooster.

Tips&tricks

Deze galette is ook lekker met ander fruit zoals appel, peer, pruimen, abrikozen,…
Enkele baktips voor een geslaagd taartje
Tip 1 – zorg dat de taartbodem niet wak wordt door de vulling. Bind daarom het vrijgekomen vocht van het fruit met een beetje maïzena.
Tip 2 – strooi wat amandelmeel over de bodem van de galette alvorens je er het fruit op doet. Dat slorpt het sap van het fruit op tijdens het bakken.
Tip 3 – kies fruit dat nog wat stevig is. Tijdens het bakken wordt het fruit immers nog zachter. Het mag zeker geen fruitmoes worden.
Trefwoord galette, herfstfruit, herfsttaart, vijgen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept