Crumblecake met rabarber en aardbeien


In bakmodus. Crumblecake met rabarber en aardbeien.

Hey, hey. Fijne zondag allemaal. Ik ben in bakmodus. Wie nog?
Ik ging nog eens aan de slag met rabarber, nu het nog kan. En met aardbeien, want die zijn er nog in overvloed. Een cake met weer zo een heerlijke combinatie van fruit: rabarber + aardbeien.
En ra-ra-ra, waar haalde ik inspiratie voor deze fruitige cake? Juist ja, het is een recept uit het bakboek ‘Sweet’ van Ottolenghi.
Crumblecake met rabarber en aardbeien
Hier en daar gebruikte ik wat minder suiker dan in het oorspronkelijk recept. De crumblecake is gezoet met basterdsuiker. Basterdsuiker is wat vochtiger van structuur dan gewone suiker doordat er aan de suiker een mengsel van glucose en fructose wordt toegevoegd.

Bij gebak maakt de toevoeging van basterdsuiker dat het gebak minder snel ‘droog’ wordt dan bij het gebruik van kristalsuiker. Mocht je geen basterdsuiker in huis hebben, gebruik dan gerust gewone suiker waaraan je een lepel honing toevoegt.

Wie bakt deze crumblecake als zondags 4-uurtje?

Wat heb je nodig voor deze lekkere crumblecake?

Voor de crumble: 120 g gesmolten boter – 125 g basterdsuiker – 190 g bloem – 30 g gedroogde kokos – snuifje zout
Voor de fruitlaag: 250 g rabarber – 250 g aardbeien – 1 el citroensap – 25 g basterdsuiker – 30 g maïzena – zaadjes uit een halve vanillestok – snuifje zout
Voor de cake: 185 g bloem – 1 tl bakpoeder – snuifje zout – 160 g boter – 200 g bloemsuiker – 3 eieren – zaadjes uit een halve vanillestok

Hoe maak je het?

De crumble.
Doe de gesmolten boter samen met de suiker, bloem, gedroogde kokos en een snuifje zout in een kom. Meng alles met je handen door elkaar tot smeuïge kruimels.
De fruitlaag.
Was het fruit. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snijd de aardbeien in stukjes. Verwijder de stugge draden van de rabarberstengels. Snijd de rabarber in stukjes van 2 à 3 cm.
Meng het fruit met het citroensap, de suiker, de maïzena, vanillezaadjes en een snuifje zout.
Het cakebeslag.
Doe de zachte boter in een kom en mix er de bloemsuiker door tot je een luchtig mengsel hebt. Voeg er dan 1 per 1 de eieren bij en klop goed door. Voeg er tenslotte de droge ingrediënten bij: bloem, bakpoeder, een snuifje zout en de zaadjes van de halve vanillestok.
Mix alles onder elkaar.

Verwarm de oven voor op 180°C.  Gebruik een springvorm voor deze crumblecake. Maak een vel bakpapier nat onder de kraan. Wring het uit. Leg het bakpapier in de springvorm.

TIP – door het bakpapier nat te maken, blijft het goed in de bakvorm liggen en is het niet nodig om de de bakvorm in te vetten.

Giet het cakebeslag in de bakvorm.
Crumblecake met rabarber en aardbeien - deeg in bakvormSchep daarbovenop het fruitmengsel.
Crumblecake met rabarber en aardbeien - fruit op cakeBestrooi dit rijkelijk met de crumble.
Crumblecake met rabarber en aardbeien - crumble op cake
Bak de crumblecake 70 à 80 minuten.  Dat is lang, maar de cake heeft dit zeker nodig. Bedek de crumblecake na 30 à 40 minuten met aluminiumfolie zodat de crumble niet te bruin kleurt.

Laat de crumblecake na de baktijd volledig afkoelen in de bakvorm.

Smakelijk!

Nog meer bakplezier? Schrijf je in voor de workshop bakken.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *