Croquembouche


Croquembouche – toren van soezen

Wil jij een soesje uit mijn soezentoren?

Croquembouche

Vorige week maakte ik deze croquembouche. Het is een Frans gebak, dat letterlijk betekent “knispert in de mond”. De soezentoren wordt opgebouwd vanop een krokant gebakken bladerdeegbodem. De soezenvulling kan een crème zijn of banketbakkersroom. Een croquembouche ziet er indrukwekkend uit en lijkt moeilijk te maken. Maar dat valt best mee. Je bent er wel een tijdje mee zoet. Zowel om hem te bakken als om hem op te eten! Ideaal om te delen met je vrienden, buren of familie tijdens een gezellige koffieklets.

Normaal heb je voor het maken van de croquembouche een speciale kegelvorm nodig waarrond de soezen gestapeld worden. Maar die gebruikte ik niet. Ik bouwde de soesjestoren op door de soezen in piramidevorm op elkaar te stapelen. Dus ook binnenin zitten er allemaal soezen.

 

Bodem van bladerdeeg

Wat heb je nodig?

1 vel bladerdeeg met een diameter van 20 cm

Hoe maak je het?

Doorprik het bladerdeeg helemaal zodat het tijdens het bakken niet rijst. Bak de bladerdeegcirkel in 20 minuten krokant in een voorverwarmde oven van 200°C .

Soezen

Wat heb je nodig?

350 ml water – 150 g boter – 200 g bloem – 1/2 theelepel zout – 6 eieren

Hoe maak je het?

Maak het kookdeeg voor de soezen.

Breng hiervoor het water in een kookpot aan de kook. Voeg de boter bij het kokende water. Neem de pot van het vuur en roer de bloem met het zout onder het water/boter mengsel. Zet dit opnieuw op het vuur en roer goed om met een houten lepel tot het deeg helemaal los komt van de kookpot en er een deegbal ontstaat.
Breng het deeg over in een keukenrobot en klop het goed door met de K-klopper zodat alle damp uit het deeg gaat. Heb je geen keukenrobot? Roer dan het deeg goed door met een houten lepel. Kluts de eieren en voeg ze beetje bij beetje bij het deeg.

SoezendeegWacht steeds tot het ei opgenomen is alvorens opnieuw ei toe te voegen aan het soezenbeslag. Ga zo verder tot alle eieren zijn toegevoegd en het soezendeeg een lint vormt.

Doe het soezenbeslag in een spuitzak. Spuit er, op een bakplaat met bakpapier, kleine soezen van.
Gespoten soezendeegDruk de spuitpuntjes bovenaan plat. Bak de soezen in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Soezen1

Mousse van witte chocolade en limoncello

Wat heb je nodig?

8 g gelatine blaadjes – 4 eigelen – 75 g suiker – 25 g bloem – zeste van 1 limoen – 250 ml volle melk – 150 g witte chocolade – 1 eetlepel (of meer) limoncello – 250 ml slagroom 40%

Voor de afwerking: 200 ml slagroom 40 % – 20 g poedersuiker

Week de gelatineblaadjes in koud water gedurende 15 minuten.
Klop de eigelen samen met de suiker, de bloem, de limoenzeste en 80 ml van de melk in een kom glad.
Verwarm de rest van de melk in een kookpot tot bijna kokend en giet dit bij het eimengsel en roer goed door. Zet dit opnieuw op het vuur en breng onder voortdurend roeren tegen de kook (niet laten koken) tot een binding ontstaat. Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe en roer het goed door het eimengsel.
Smelt de chocolade en voeg bij het eimengsel. Voeg ook de limoncello toe.
Dek het eimengsel af met plastiekfolie en laat dit afkoelen.
Klop ondertussen de slagroom lobbig (tot yoghurtdikte). Spatel de room onder het afgekoelde chocolademengsel.

Om toefjes slagroom tussen de croquembouche te spuiten heb je extra slagroom nodig. Klop hiervoor de slagroom met de poedersuiker stevig op en schep dit in een spuitzak.

Schep de chocolademousse in een spuitzak. Maak een gaatje onderaan de soezen en vul ze met de mousse tot de soezen zwaar aanvoelen.
Volgespoten soezen

Karamel maken

Wat heb je nodig?

300 g suiker – 4 el water

Hoe maak je het?

Verwarm de suiker in een kookpot met de 4 eetlepels water tot een kokende goudbruine karamel ontstaat. Maak een handdoek nat en plaats hierop de kookpot om het kookproces te stoppen.

De opbouw van de croquembouche

Dompel de gevulde soezen langs beide zijden in de karamel. De karamel zal ervoor zorgen dat de soezen aan elkaar plakken. Werk voorzichtig, want de karamel is heel warm.

Plaats een eerste laag van de soezen op de gebakken bladerdeegbodem. Ga zo verder en bouw een toren van soezen op.
Samenbouwen croquembouche
Spin met een vork karameldraden rond de soezentoren. Spuit hier en daar nog toefjes slagroom.

Een croquembouche is een feestelijk dessert en een leuk ideetje om met Pasen op tafel te zetten. Ga jij hem maken?

Recept: CVO Volt

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *