Yam Thai of Nimman – de smaaktest 2


Yam Thai of Nimman – waar eet je het lekkerst Thai food?

Om research te doen voor mijn workshop Thais koken, ging ik de voorbije maanden wat ideetjes opdoen en smaken vergelijken in verschillende Thaise restaurants. Natuurlijk mocht een bezoekje aan de 2 Thaise eethuizen, Yam Thai en Nimman, van Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck niet ontbreken. Ik heb de 2 boeken van hun hand ‘So good not normal 1 & 2’ al uitgelezen van voor naar achter en van achter naar voor. En ik heb er al veel heerlijke gerechtjes uit gekookt. Tijd om eens ter plaatse te gaan ontdekken wat voor lekkers ze te bieden hebben.

Waar eet je het lekkerst Thai food? Bij Yam Thai of Nimman. Ik deed de smaaktest en mijn keuze is overduidelijk.

Thai food café Yam Thai

Begin februari slaagden we erin een tafeltje te reserveren bij het Thai food café Yam Thai. Het is een klein restaurant met een eenvoudige inrichting. Alle tafeltjes zitten vol als we er aankomen. Foto’s van de 2 BV’s die het runnen, hangen aan de muren.  We nemen plaats aan een hoge tafel vlak bij het raam en bestellen een Thais biertje. Dit wordt voor 2 uurtjes onze plek om te genieten van wat Thailand op culinair vlak te bieden heeft. Bij Yam Thai krijg je 2 uur etenstijd. Daarna wordt verondersteld dat je je tafeltje vrijmaakt voor andere gasten. Maar wees gerust, die tijd is ruim voldoende om op je gemak meerdere gerechten naar binnen te smikkelen.

Nippend van ons biertje, maken we een keuze uit wat we willen proeven. Of beter gezegd, ik kies. Mijn man geeft me carte-blanche.

We gaan voor kipsatés met verse pindasaus, viskoekjes, Pad Thai met garnalen, kip met cashewnoten en rundvlees in rode currysaus. Allemaal gerechten die ik ook in de boeken heb zien passeren.

De kipsatés zijn lekker, de pindasaus erbij nog lekkerder. Ik kan het schaaltje saus zo uitlepelen.
Kipsaté met pindasausDe viskoekjes smaken. Perfect fingerfood.
Thaise viskoekjes
Eventjes later worden de andere 3 gerechten geserveerd.

De Pad Thai, dé Thaise klassieker, is een smakelijk noedelgerechtje dat zoet, zuur, zout en hartig proeft. Ik ben fan.
Pad Thai
De kippenblokjes met cashewnoten zorgen voor vuurwerk in de mond. Blussen maar met de geurige Thaise jasmijnrijst.
Kip met cashewnotenDe rode curry met rundsvlees is nog zo een smaaktoppertje.
Rode curry met rundsvlees
Vanaf de eerste hap zitten de smaken goed en dat blijft zo tot het einde. Ik ben helemaal enthousiast en als we buiten gaan heb ik een gevoel van ‘so good not normal’. Hier kom ik zeker nog terug.

Nimman Thai food

Drie weken later trekken we opnieuw richting Antwerpen. Deze keer voor een diner bij Nimman Thai food. Vanaf 1 maart kan je er à la carte eten. Maar toen wij er aan tafel schoven, werd een vast 6-gangen menu geserveerd. De inrichting is netter dan bij Yam Thai. En ook hier zijn alle tafeltjes bezet. Het is er vrij lawaaierig en iets te donker naar onze zin. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Ik ben erg benieuwd.

De amuse komt al snel op tafel. Komkommerblokjes met tomaat. Is dat Thais? Daarna ribbetjes en een viskoekje. Ja, met lekkere sausjes. Maar toch weinig verrassend. Ook de kippenvleugeltjes zijn niet bijzonder.
Nimman - voorgerechtenHet volgende gerecht ‘fill-it-yourself-leaf’ is heel vreemd.  We krijgen een bord met 3 slablaadjes en een schotel met fijn gesneden citroengras, stukjes limoen, rode ui, pindanoten, gedroogde garnalen, noedels, gember en een sausje ‘to hot to eat’.

Ik dacht, wij dachten: ‘Oei, het gaat hier nog hard moeten keren om met een voldaan gevoel naar huis te gaan.’

De volgende gang van het menu zijn mosseltjes in rode currysaus. Het zijn hele kleine mosseltjes, maar ze smaken goed. Jammer dat er geen rijst bij geserveerd werd.

De mosseltjes zijn nog maar net afgeruimd of daar staat de soep al op tafel. Wontonsoep. Lekker.
Nimman - hoofdgerechten
Het hoofdgerecht is een bereiding met vlees en eentje met vis. Varkensvlees in groene curry met Thaise aubergines, morning glory en 2 kleine stukjes zeebaars in een lichtzurig sausje met gestoomde rijst. Eindelijk zien we typische Thaise groenten verschijnen. De porties zijn redelijk klein, maar er wordt bij vermeld dat je mag bijvragen.

We vragen niet bij, maar kiezen nog wel een dessertje. Bananen pannenkoekjes en kokosijs met kleefrijst en mango. Een lekkere afsluiter van een menu dat toch wel tegenviel voor ons.
Nimman - nagerechten
En ook de rekening is een tegenvaller. Te duur voor wat we gegeten hebben.

Yam Thai of Nimman? Volgende keer gaan we terug naar Yam Thai.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Yam Thai of Nimman – de smaaktest

 • Tinne

  Yam Thai is en blijft inderdaad het beste, dat blijkt nu enkele jaren later ook. 🙂
  Ik vroeg mij af of jij het boek nog had liggen en nog gebruikte? Ik ben hopeloos op zoek naar een exemplaar, maar bij Yam Thai zelf zijn ze uit verkoop gehaald.
  Moest je er eentje hebben liggen op overschot, dan mag je me altijd een seintje geven… 🙂

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Tinne,

   Ik heb maar 1 exemplaar van beide boeken in mijn bezit.
   En die wil ik heel graag houden…
   Helaas, hiermee kan ik je niet verder helpen.
   Kijk eens bij 2de handsboekenwinkels.
   Veel succes!
   Groetjes,
   Ingrid