Fruitsoep met zoet zomerfruit


FruitsoepSoep.

Niet hartig, maar zoet.

Deze fruitsoep doet het goed op zomerdagen. Een lekker, verfrissend dessert met zomers fruit in een fruitbouillon vol smaakmakers.

Je kan de fruitsoep verder afwerken met een bolletje nectarine-en abrikozen ijs, met een schep Griekse yoghurt en/of een lekker, zelfgebakken amaretti koekje.

Een alcoholvrije en kindvriendelijke variant maak je door de witte wijn te vervangen door druivensap, appelsap of sinaasappelsap. Voeg dan eventueel wat minder suiker toe aan de fruitbouillon.

Ik koos voor dit fruitsoepje voor goudgeel fruit dat nu op z’n lekkerst is: perziken, nectarines en abrikozen. Liever rood? Kies dan aardbeien, frambozen, kersen, rode pruimen of rode bessen.

Wat heb je nodig voor dit fruitsoepje?

voor 4 personen

voor de fruitbouillon: 1 fles witte wijn – 100 g suiker – een half vanillestokje – 1 stengel citroengras – 1 steranijs – 1 stukje gember (3 cm) – een handvol kruiden (citroenmelisse, munt, citroenverbena, ananassalie)

Zoet, zomers fruit: 2 witte nectarines – 2 gele nectarines – 2 platte, gele perziken – 2 witte perziken – 4 abrikozen

Hoe maak je het?

Doe de witte wijn in een kookpot. Ik koos voor een Belgische wijn uit het Hageland van het domein Kluisberg. Breng de wijn zachtjes aan de kook en doe er de suiker bij. Snijd de vanillestok doormidden en schraap er de zaadjes uit. Snijd het citroengras doormidden. Schil de gember en snijd er fijne plakjes van. Doe deze smaakmakers bij de bouillon samen met de groene kruiden. Snijd ondertussen het fruit in stukken. De pitten die je uit de steenvruchten haalt, mogen mee in de bouillon. Schil de perziken en voeg die schillen ook toe aan de bouillon.  De pitten en de schillen geven extra smaak en kleuren de bouillon rood.
FruitbouillonLaat de bouillon 10 minuutjes trekken. Duw hem dan door een zeef en vang het vocht op. Doe de stengel citroengras, het vanillestokje en de steranijs opnieuw in de bouillon. De rest van de smaakmakers gooi je weg.

Voeg het in stukken gesneden fruit toe aan de fruitbouillon en pocheer het fruit op een zacht vuurtje gedurende 10 minuten. Laat de bouillon, van het vuur, een beetje afkoelen zodat het fruit de smaken van de fruitbouillon goed kan opnemen.

Serveer de fruitsoep lauw of goed gekoeld.

Enkele tips

Gebruik geen te rijp fruit en snijd het fruit in niet te kleine stukjes. Anders verandert het fruit in de bouillon snel in fruitmoes.

De fruitbouillon is ook lekker als drankje. Met wat champagne of cava erbij heb je een top-aperitiefje.

De bouillon kan je ook gebruiken om er sabayon van te kloppen.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *