Boterkoekjes


Een koekjesklassieker. Knapperige boterkoekjes.

De zon laat het hier vandaag wat afweten. Dan gaan we maar koekjes bakken. Knapperige boterkoekjes om die grijze dag wat op te fleuren.

Boterkoekjes

Deze boterkoekjes zijn een echte koekjesklassieker. Ze doen me wat denken aan Deense boterkoekjes. Je hebt er slechts 5 ingrediënten voor nodig namelijk bloem, een eitje, suiker, boter en een beetje bakpoeder. Ik voeg bij gebak ook altijd een snuifje zout toe. In plaats van bloem en bakpoeder kan je zelfrijzende bloem gebruiken. Gebruik zeker echte boter voor deze koekjes en geen margarine ofzo.

Deze boterkoekjes kan je, nadat ze gebakken zijn, verder afwerken met een chocoladetopping of glazuur.

Wat heb je nodig voor deze boterkoekjes?

Voor een 30-tal koekjes

250 g bloem – 1 tl bakpoeder – 100 g suiker + extra om te dippen – 100 g boter, in stukjes – 1 ei – een snuifje zout

Hoe maak je het?

Begin met het maken van het koekjesdeeg. Dat duurt slechts enkele seconden als je dit doet met je Thermomix of enkele minuten als je een mixer met kloppers gebruikt.

In de Thermomix?

Doe de bloem, bakpoeder, suiker, zout en stukjes boter in de mengbeker en meng 20 seconden op snelheid 6.

Met de mixer?

Mix de stukjes boter met het ei en de suiker. Voeg er bloem, bakpoeder en een snuifje zout aan toe. Mix kort door tot een kruimelig deeg. Mix zeker niet te lang, want dan worden je koekjes taai.

Het koekjesdeeg is klaar. Nu gaan we rollen.

Strooi wat suiker op een bord. Neem telkens 15 gram deeg en rol het op tot een balletje. Dip de bovenkant ervan in de suiker. Plaats het balletje op een bakplaat met bakpapier met de gesuikerde kant naar boven. Duw het deegballetje met een vork wat platter. Herhaal dit met de rest van het deeg.

Met deze hoeveelheid deeg kan je ongeveer 30 boterkoekjes bakken.

Verwarm de oven voor op 180°C – heteluchtstand. Bak de boterkoekjes goudbruin gedurende 20 minuten.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster. De koekjes zijn nog zacht als je ze net uit de oven haalt, maar ze harden uit tijdens het afkoelen. Je kan ze makkelijk bewaren in een blikken koekjesdoos.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *