Slasoep met Parmezaancroutons


Zachte slasoep met knapperige Parmezaancroutons.

Soep. Het staat hier dagelijks op tafel. En mijn huisgenoten hebben het liefst elke dag een andere smaak. Ik maakte al honderden verschillende soepen, maar nog nooit eerder een soep van sla. Na vandaag zal deze slasoep wat vaker op ons menu staan. Dit lentesoepje is ook ideaal voor als je teveel sla in de moestuin hebt staan.

Slasoep met Parmezaancroutons

Combineer de sla in de soep met een ui en een aardappel. Of doe er wat erwtjes, prei of courgette bij.

Het is lekker om deze soep te serveren met een flinke portie pittige kruiden. Waterkers, kervel, basilicum, wat munt of bieslook passen goed bij sla. Als het feestelijker mag, kan je nog wat garnaaltjes toevoegen.

Voor wat extra crunch kan je de soep afwerken met krokant gebakken spekjes of croutons. Verrassend lekker zijn deze Parmezaancroutons. De knapperige croutons zijn klaar in minder dan een kwartiertje en passen echt perfect bij deze zachte slasoep.

Wat heb je nodig voor deze slasoep?

500 g little gem sla (of Romeinse sla, ijsbergsla, kropsla) – 2 bloemig kokende aardappelen – 2 sjalotten (of uien) – klontje boter – peper – zout – 1 l bouillon (groenten of kip) – 1 el kruidenkaas of roomkaas – een handvol frisse, groene kruiden (tuinkers, kervel, basilicum, munt, citroenmelisse, peterselie, bieslook)
voor de Parmezaancroutons (30 stuks) : 40 g Parmezaanse kaas – 25 g witte bloem – 1 el olijfolie – gedroogde tijm – enkele druppels citroensap

Hoe maak je het?

Was de sla en snij de slablaadjes grof. Hou wat blaadjes over om te garneren. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Pel de sjalotten en snijd ze fijn.
Smelt een klontje boter in een kookpot. Stoof de sjalotten aan tot ze glazig zijn. Voeg de sla toe en stoof mee aan tot de sla geslonken is. Doe er de aardappelstukjes bij. Overgiet met 1 liter water en verkruimel de bouillonblokjes. (1 blokje per ½ l water)
Kruid met peper en zout. Laat de soep, zonder deksel, 15 minuten koken. Zonder deksel blijft de soep mooi groen. Voeg een eetlepel kruidenkaas toe en mix de soep glad en schuimig. Proef en kruid bij indien nodig.

Terwijl de soep kookt, maak je de Parmezaancroutons. Meng hiervoor de geraspte Parmezaan met de bloem. Voeg een eetlepel olijfolie toe. De Parmezaancroutons worden nog lekkerder met wat extra gedroogde tijm en wat citroensap. Meng alles door elkaar met je handen tot een samenhangend deeg. Neem kleine stukjes van het deeg. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de croutons in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveer de soep en garneer met de overgebleven slablaadjes, een mengeling frisse, groene kruiden en de Parmezaancroutons.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *