Koude sabayon met honing en frambozencoulis. Een dessertje met liefde gemaakt.
Sabayon. Bij sommigen breekt het koude zweet al uit als ze een sabayon moeten kloppen. Nergens voor nodig hoor. Met onderstaande tips lukt je sabayon altijd.
En zeg nu zelf, met een sabayon als dessert scoor je altijd! Het is lekker met een bolletje ijs, met wat vers fruit, met wat verkruimelde koekjes, bij een stukje taart.
Een ideaal Valentijnsdessertje…
9 tips voor een perfecte sabayon
Tip 1 – zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar staan. Voor een sabayon heb je niet meer nodig dan eierdooiers, suiker en alcoholische drank.
Tip 2 – een sabayon heeft alcohol nodig voor de binding. Oorspronkelijk werd dit Italiaanse recept bereid met Marsala-wijn. Maar je kan gerust een andere wijntje, bier of een likeur naar smaak kiezen.
Tip 3 – een sauteuse, een pot met een ronde vorm, werkt makkelijker, omdat je dan echt overal komt met je garde.
Tip 4 – meng eerst de eierdooiers en de alcoholische drank onder elkaar. Voeg dan pas de suiker toe en klop alles meteen los. Eierdooiers die in contact komen met suiker verbranden als je ze niet meteen losklopt.
Tip 5 – in veel recepten staat vermeld dat je een sabayon ‘au-bain-marie’ moet kloppen, in een warmwaterbad dus. Maar dat is niet echt nodig. Op een zacht vuurtje lukt het ook en gaat het sneller. Kwestie van je armspieren niet te veel aan het werk te zetten.
Tip 6 – klop het mengsel in 8-vorm stevig op tot een luchtig mengsel. De sabayon is klaar wanneer de strepen van de garde erin blijven staan en het mengsel een mooie glans heeft.
Tip 7 – wil je je toch liever niet te moe maken, gebruik dan een mixer met kloppers om je sabayon om te kloppen. Ook opkloppen op een zacht vuurtje.
Tip 8 – hoeveel gram suiker en hoeveel drank gebruiken? Met dit simpel trucje heb je zelfs geen weegschaal nodig om een perfecte sabayon te kloppen.
Per eierdooier heb je 1 dopje suiker en 2 dopjes alcoholische drank nodig.
Klop een sabayon van minstens 3 eigelen, anders heb je niet voldoende massa om op te kloppen.
Tip 9 – maak eens een koude sabayon.
Deze koude sabayon heeft immers het voordeel dat je hem niet à la minute moet opkloppen. Door toevoeging van opgeklopte room, behoudt de schuimige sabayon zijn smeuïgheid en kan je het makkelijk vooraf klaarmaken. Geen stress dus 🙂 !
Je zal merken dat deze sabayon gemaakt is met honing in plaats van suiker. Verrassend lekker.
Wat heb je nodig voor 6 porties koude sabayon?
2 dl room (40%) – 6 eierdooiers – 3 el vloeibare honing – zaadjes van 1/2 vanillestok – 3 el Amaretto – 1 el citroensap
Voor de afwerking: frambozencoulis – enkele verse frambozen – een fris, groen blaadje (munt of citroenmelisse)
Hoe maak je het?
Klop eerst de room stevig op.
Doe de eierdooiers, de honing, de zaadjes van een halve vanillestok en de Amaretto in een kookpot of sauteuse.
Klop het mengsel los en klop het verder op een zacht vuurtje luchtig op totdat de eierdooiers beginnen te binden.
Voeg voor een frisse smaak nog enkele druppels citroensap toe.
Laat het mengsel even afkoelen en schep er dan de opgeklopte room onder.
Schep de frambozencoulis in de glazen. Schenk er de sabayon over.
Laat de sabayon verder afkoelen in de koelkast.
Garneer de koude sabayon, voor het serveren, met een framboos en een blaadje munt of citroenmelisse.
Genieten maar!
Heeeeel lekker !!!
Dank je wel, Betty.
Hallo Ingrid,
Geproefd en goedgekeurd ?
Sonia
kun je een sabajon maken zonder alcohol
Ja hoor, dan vervang je de alcohol door fruitsap.
Groetjes,
Ingrid
kan ik de sabayon 1dag op voorhand klaarmaken?
Ja hoor.
Laat het smaken.
Groetjes,
Ingrid
Ziet er lekker uit! Maar kan de sabayon ook met mixer maken?
Ja hoor, met de kloppers van de mixer kan je de sabayon ook kloppen.
Groetjes,
Ingrid
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven
hallo, wanneer ik de zabiglione laat afkoelen splits het mengsel zich weer. De marsale op de bodem, schuim er bovenop. Wat doe ik niet goed?
Heb eerst eidooier en suiker geklopt, daarna beetje bij beetje de marsala er door (4 eidooiers, 60 gr suiker, 5 cl marsala)
alvast bedankr voor als er wat tips zijn.
Hallo Jacques,
Zorg ervoor dat je het eimengsel voldoende opklopt. Je moet de strepen van je klopper erin zien staan.
Zorg er ook voor dat het opgeklopte eimengsel voldoende is afgekoeld vooraleer je er de room onder schept. Anders kan het gaan ‘schiften’.
Succes nog!
Groetjes,
Ingrid