Aardpeersoep met een feestelijke toets 4


Ik kook elke dag soep. Ook tijdens de feestdagen ontbreekt een soepje niet op ons menu. Het is perfect om de eerste honger van je gasten te stillen, makkelijk vooraf klaar te maken en ook haalbaar als je voor een grote groep moet koken. En bijna iedereen lust wel een soepje.

Als je kookt met groentebouillon, is een soep ook heel dankbaar als je vegetariërs aan tafel hebt. Het garnituur kan je er naar wens, wel of niet, bij serveren.
Vorig jaar maakte ik knolseldersoep. En ook dit jaar kies ik voor een witte soep voor ons kerstmenu: aardpeersoep.
AardpeersoepDeze aardpeersoep werk ik feestelijk af met pastinaakchips en een lepeltje veenbessencompote. Een wat ongewone combinatie misschien, maar qua smaak past het zuur/zoete van de veenbessen heel goed bij de intense, ietwat aparte nootachtige smaak van de aardperen. En het zorgt meteen ook voor een kleuraccent in deze witte soep.

Aardperen zijn grillige wortelknollen, die ook wel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok genoemd worden. Ze zijn in de winter volop te verkrijgen. Je kan ze rauw eten in een salade of als carpaccio. Ze zijn ook lekker in een puree en in deze aardpeersoep. Met aardperen kan je dus alle kanten uit in de keuken.

Aardpeersoep met pastinaakchips en veenbessen

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen
50 g boter – 2 sjalotten – 1 wit van prei – 2 aardappelen – 500 g aardperen – 1 el bloem – 2 l groentebouillon – een blaadje laurier – een blaadje salie – 1 dl lichte room – citroenpeper – zwarte peper – selderijzout

Voor de afwerking: 1 pastinaak voor de pastinaakchips – 1 zakje verse veenbessen – suiker – enkele blaadjes zuring – roze bessen
Aardpeer

Hoe maak je het?

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Was de prei en snijd het wit in ringen. Schil de aardappelen en aardperen en snijd ze in blokjes.
Smelt de boter in een kookpot en stoof de sjalot en preiringen aan. Kruid goed met peper en zout. Voeg ook de aardpeer- en de aardappelblokjes toe. Laat even mee aanstoven. Schep 1 eetlepel bloem over de groenten en roer los. Bevochtig met de groentebouillon. Kook de soep in 20 minuten gaar totdat de groenten zacht zijn. Voeg de room toe en mix de soep glad. Proef en kruid bij met peper en zout.

Terwijl de soep kookt, maak je ook al het garnituur klaar.

Pastinaakchips: schil de pastinaak en snijd er dunne plakjes of sliertjes van. Frituur ze in olie van 140°C totdat alle water verdampt is. Laat uitlekken op keukenpapier.

Veenbessencompote: spoel de veenbessen en doe ze in een kookpot. Voeg naar smaak suiker toe. Laat ze op een zacht vuurtje open ploffen. Zeef de compote.

Werk de aardpeersoep af met de pastinaakchips, een klein lepeltje veenbessencompote, enkele blaadjes zuring en fijngewreven roze bessen.

Smakelijk!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Aardpeersoep met een feestelijke toets