Witte kerstsoep


Misschien geen witte kerst dit jaar, maar wel witte kerstsoep op ons feestmenu.
Witte kerstsoep knolseldersoepDeze knolseldersoep is heel eenvoudig om te maken. En ook nog goedkoop. Wat maakt deze soep toch speciaal en de naam ‘feestsoep’ waardig? Tja, het zit hem in de afwerking.
Ik gebruik voor deze soep huisgemaakte kippenbouillon. Tijdens de eerste lessen van mijn opleiding ‘restauranthouder’, nu al meer dan 2 jaar geleden, stond alles in het teken van het maken van fonds en fumets. Blanke fond, bruine fond, gevogeltefond, wildfond, visfumet, bouquet marmite, bouquet garni, mirepoix,… het werd er allemaal in gedrild.
Nu moet ik eerlijk zijn, een wildfond, blanke of bruine fond heb ik sindsdien niet meer gemaakt. Niet dat het moeilijk is, maar het is best wel tijdrovend. Die bouillonekes staan 5 tot 12 uur lang te pruttelen op het vuur. Kippenbouillon en visfumet maak ik wel geregeld klaar.

Wat heb je nodig voor een lekkere kippenbouillon?

Een lekkere kip natuurlijk, een bouquet marmite, een bouquet garni, peper en zout.
Een bouquet marmite is niet meer dan een assortiment groenten bestaande uit 2 stengels prei,  3 stengels selder,  5 wortelen en 3 uien waarvan je eentje inprikt met 3 kruidnagels.
Bouquet marmiteEen bouquet garni is een kruidentuiltje (zoals Jeroen Meus ons ook al zo vaak verteld heeft) en maak je door 2 delen peterseliestengels op te binden met 1 deel tijm en 1 deel laurierblaadjes. Dus gooi die peterseliestengels voortaan niet meer weg, maar bind ze onmiddellijk op met tijm en laurier en bewaar dit kruidentuiltje in de diepvries voor later gebruik.
Bouqet garniHet opbinden van een kruidentuiltje gebeurt meestal met keukentouw, maar het kan ook met deze handige siliconen rekkertjes die je kan hergebruiken.

Hoe maak je kippenbouillon?

Er zit meestal een touwtje rond de kip, dat knip je er af. Spoel de kip en breng een grote kookpot met water aan de kook waarin je de kip 10 minuten blancheert. Je ziet het kookwater troebel en schuimig worden. Dat zijn de onzuiverheden die naar boven komen drijven.
KipNa 10 minuten giet je het water af en spoel je de kip even onder koud water.
Dan zet je opnieuw een pot met zo’n 5 liter koud water op. De kip mag er in, samen met de gewassen en in stukken gesneden prei, selder en wortel. De uien pel je en laat je op zijn geheel. In 1 ui prik je 3 kruidnagels. Bij dit bouquet marmite komt nog het bouquet garni, flink wat draaien van de pepermolen en een schep zout. Laat je bouillon rustig pruttelen op het vuur. Als er zich weer schuimt vormt aan het oppervlak dan schep je dit af met een schuimspaan.
Na 2 uur zachtjes sudderen is je bouillon klaar.
Kippenbouillon

Wat heb je nodig voor de knolseldersoep?

Voor 6 personen: 1 knolselder, geschild en in stukjes van 1 cm gesneden – 2 uien, fijngesnipperd – 1 wit van prei, in reepjes gesneden – boter – peper en zout  – 2 liter kippenbouillon – 1 dl room om af te werken

Hoe maak je het?

Stoof de groenten aan in de boter, bevochtig met kippenbouillon tot de groenten onder staan, kruid met peper en zout. Kook de soep een half uurtje tot alle groenten zacht zijn. Mix en kruid verder af naar smaak. Er mag flink wat peper in de soep. Werk af met room.
Van deze knolseldersoep maak je een witte kerstsoep door ze verder af te werken met fijngemalen roze bessen (de rode stipjes in de soep), geroosterde en gehakte hazelnoten, een pittig groen blaadje waterkers, in de oven gedroogde, gerookte hertefilet, aardpeerchips en croûtons.

Een tip voor je croûtons.

Bak ze in de oven, besprenkeld met wat olijfolie en gekruid met peper en zout. Op 180°C zijn ze in 15 à 20 minuten krokant gebakken. Ze zijn veel minder vet dan wanneer je ze in de pan zou bakken. En ze blijven lang crispy. Ik kan niet precies zeggen hoe lang, want deze broodkorstjes zijn hier altijd in een mum van tijd op.
CroûtonsAardpeerchips maak je heel eenvoudig door dunne schijfjes aardpeer te frituren op 120°C totdat alle vocht eruit uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat grof zeezout.
Gerookte hertefilet kan je tijdens de feestdagen in de supermarkt vinden. Je maakt het vlees knapperig door het in de oven te drogen op 100°C gedurende 20 minuten.

Komt deze witte kerstsoep ook op jullie feesttafel te staan?


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *