Een dessertje met feestallures: yoghurt-mascarponemousse met dronken fruit.
Het aftellen naar kerst is begonnen. Je merkt het aan de kerstliedjes die ze spelen op de radio. Je voelt de kerstsfeer in de verlichte straten en de mooi versierde kerstbomen die je in ieders huis ziet staan brengen je zo in feeststemming. Overmorgen al, zitten we samen rond de kerstboom, genieten we van het lekkere eten, delen we veel te veel pakjes uit, herinneren we ook weemoedig diegenen die niet meer bij ons zijn.
Ik hoef dit jaar, voor het eerst in lange tijd, niet zelf te koken met kerst. Gewoon de voetjes onder tafel schuiven, dat is ook wel eens fijn.
Voor zij die toch de kok van dienst zijn met Kerstmis, heb ik nog een lekker, makkelijk en feestelijk dessertje klaar staan. Yoghurt-mascarponemousse met dronken fruit. En omdat het bijna kerst is, krijg je er nog een extra receptje bij voor krokante kerstkoekjes.
Wat heb je nodig voor deze yoghurt-mascarponemousse?
voor 6 personen
250 ml volle Griekse yoghurt – 200 ml mascarpone – 2 gram agar agar – 1 zakje vanillesuiker – 50 g suiker – sap van ½ citroen
250 g rood fruit (diepvries) – likeur, bijvoorbeeld aardbeienlikeur
Om te garneren: vers rood fruit – blaadje munt – kerstkoekje
Om het glas te garneren: eiwit – 3 el suiker – 3 el kokosrasp
Hoe maak je het?
De yoghurt-mascarponemousse.
Meng de suiker met het citroensap, de vanillesuiker en de yoghurt. Doe het yoghurtmengsel in een pannetje en zet op zacht vuur. Roer er de agar agar bij en verwarm. Roer er daarna mascarpone onder.
Dompel de rand van het glas eerst in het eiwit, daarna in het kokos/suiker mengsel. Giet de mousse in de glaasjes en laat opstijven in de koelkast.
Het dronken fruit.
Marineer het diepvriesfruit in de likeur.
De afwerking.
Haal de yoghurt-mascarponemousse voor het serveren uit de koelkast, schep er een lepel gemarineerd fruit op. Werk af met vers fruit en een blaadje munt.
Serveer met een kerstkoekje.
Kerstkoekjes.
Wat heb je nodig?
75 g zachte boter – 100 g suiker – 1 ei – 1 zakje vanillesuiker – 200 g bloem – ½ tl bakpoeder / 1 eigeel
Hoe maak je het?
Mix de boter met de suiker tot een glad deeg.
Voeg het ei toe en de bloem. Kneed het deeg tot een bal.
Wikkel in plastiekfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg dun uit (2 mm) tussen 2 vellen bakpapier. Steek er vormpjes uit. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Roer het eigeel los met 1 koffielepel water. Bestrijk de bovenkant van de koekjes met het eigeel.
Bak de koekjes in 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
Geniet van het koken, geniet van het samenzijn. Fijne feestdagen.