Sodabrood, een brood dat iedereen kan bakken. 3


Sodabrood. Binnen een uurtje bij jou op tafel.

Sodabrood
Sodabrood is heel eenvoudig te maken en te bakken. Het hoeft niet te rijzen en na het kneden gaat het meteen in de oven.
In plaats van gist wordt er bicarbonaat toegevoegd om het brood te doen rijzen. Typisch is ook de toevoeging van karnemelk.
Het rijzen gebeurt in de oven. Door de warmte reageert de bicarbonaat met de zure karnemelk. Dit brengt het rijsproces op gang en zo krijg je een luchtig brood.

In plaats van karnemelk kan je ook yoghurt toevoegen.

Sodabrood is een vrij stevig brood en het blijft niet lang vers. Het is het lekkerst als je het dezelfde dag nog opeet. Maar het kan ook ingevroren worden.

Voor elke dag een andere sodabrood.

Varieer met de bloem. Vervang een deel van de bloem bijvoorbeeld door volkorenbloem, meergranenbloem,…

Je kan ook hartige of zoete ingrediënten toevoegen. Voor een hartig sodabrood voeg je geraspte kaas, kruiden, zongedroogde tomaten, olijven, zaden of pitten toe. Ik bakte ook al eens een pompoen-sodabrood. Lekker herfstig.
Voor een zoet broodje kan je rozijnen, gedroogde abrikozen of dadels toevoegen.
Overdrijf niet met de vulling, dan wordt het brood te zwaar.

Dit sodabrood kan binnen een uurtje ook jouw keuken lekker doen geuren. Bakken maar.

Wat heb je nodig voor dit lekker sodabrood?

250 g tarwebloem – 250 g speltbloem – 1 tl zout – 1 el bicarbonaat – 4 dl karnemelk – 1 el olijfolie – eventueel een handvol havermout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor tot 230 °C.
Meng de tarwebloem met de speltbloem en een snuif zout. Doe er de havermout, het bicarbonaat en een scheutje olijfolie bij.
Giet er beetje bij beetje de karnemelk bij en kneed minstens 10 minuten in de keukenmachine.
Vet een bakvorm in en bestuif met bloem. Leg het deeg in de vorm.
Maak de bovenkant van het deeg wat nat. Strooi er een handvol havermoutvlokken over.
Bak het brood 10 minuten in een voorverwarmde oven op 230 °C. Zet de temperatuur na 10 minuten op 180 °C en laat het brood 30 minuten verder bakken.

Laat het brood even afkoelen op een rooster en dan smullen maar.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 Gedachten over “Sodabrood, een brood dat iedereen kan bakken.