Snelle aardbeientaartjes met mascarpone


Een zoet videeke. Aardbeientaartjes met limoenmascarpone.

Ze zijn er weer. Die lentetoppers van bij ons: asperges en aardbeien.
Ik krijg er maar niet genoeg van.
Op de aardbeienplanten in mijn kruidentuin zie ik al veel witte bloemetjes staan. Dat beloofd een goede oogst te worden.
AardbeibloesemOndertussen heb ik ook al enkele litertjes aardbeienijs gedraaid. Dat lepelt hier vlotjes weg.

Ik ben niet zo een ijsjesmadam. Geef mij maar een lekker taartje. Daarom trakteerde ik mezelf op deze zelfgebakken, snelle aardbeientaartjes.
AardbeientaartjesIk dacht, ik maak eens een zoet videeke. En in plaats van de klassieke taartvulling met banketbakkersroom, vulde ik mijn bladerdeeggebakjes met een frisse limoenmascarpone. Met daarbovenop wat knalrode, zoete aardbeien. Simpel, maar lekker.

Ik maakte mijn bladerdeegkuipjes ook zelf. Als het nog sneller moet gaan, kan je ze kant-en-klaar kopen. Maar zelfgemaakt is zoveel lekkerder. Niet?

Wat heb je nodig voor 6 aardbeientaartjes?

1 pakje bladerdeeg uit de dieprvries (10 vellen) – 1 eigeel – beetje melk – 75 g witte chocolade – 1 el kokosolie of neutraal smakende olie
Voor de limoenmascarpone: 4 volle eetlepels mascarpone – sap en zeste van een halve limoen – bloemsuiker naar smaak (3 à 4 eetlepels) – de zaadjes van een halve vanillestok
Voor de afwerking: 100 g verse aardbeien – enkele blaadjes citroenmelisse – bloemsuiker

Hoe maak je het?

Haal het bladerdeeg kort van tevoren uit de diepvries. Het werkt makkelijker als het bladerdeeg nog een beetje bevroren is.
Kies 2 ronde uitsteekvormen van verschillende diameter. Zorg ervoor dat je met de grote uitsteekvorm 2 cirkels uit elk veel bladerdeeg kan snijden, zodat er niet teveel bladerdeeg verloren gaat.
Vorm de ‘videekes‘.
Neem de grote uitsteekvorm. Snijd voor elk van de aardbeientaartjes 3 grote cirkels uit het bladerdeeg. Steek met de kleine uitsteekvorm een ring uit 2 van de 3 bladerdeegcirkels.
Bouw het videeke op. Leg op een bakplaat met bakpapier onderaan een cirkel bladerdeeg. Smeer de randen in met het eigeel dat losgeklopt is met wat melk.
Leg hierop een ring van bladerdeeg.
Aardbeientaartjes - bestrijken met eigeelBestrijk deze ring opnieuw met eigeel. Leg er een tweede ring op. Bestrijk opnieuw met eigeel. Prik de bodem van de taartjes in met een vork.
Aardbeientaartjes - inprikken bladerdeegBak de bladerdeegkuipjes in een voorverwarmde oven.

Oventip: Met mijn nieuwe AEG-stoomoven lukt het heel goed om bladerdeeg mooi in laagjes te bakken.
Aardbeientaartjes - in de ovenDaarvoor kies ik het programma hetelucht met toevoeging van weinig stoom (25%).

Bak de bladerdeegkuipjes eerst 5 minuten op 200°C. Verlaag dan de temperatuur naar 180°C en bak de kuipjes nog een 15- tal minuten verder af tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Aardbeientaartjes - uit de ovenMaak ondertussen de limoenmascarpone. Roer hiervoor alle ingrediënten goed onder elkaar. Proef en voeg naar smaak wat meer limoensap of wat meer suiker toe.

Smelt, op een zacht vuurtje, de chocolade met de kokosolie.

Laat de bladerdeeggebakjes afkoelen. Smeer de binnenkant dan in met de gesmolten witte chocolade.
Aardbeientaartjes - instrijken met chocoladeDit voorkomt dat het bladerdeeg wak wordt door de vulling.

Laat even uitharden.

Werk de aardbeientaartjes verder af. Vul ze met een flinke schep limoenmascarpone. Snijd de aardbeien in kwartjes en schik ze bovenop de limoenmascarpone. Aardbeientaartjes - afwerken taartjesWerk af met een groen blaadje citroenmelisse. Zet, zoals bij een echte videeke, de dekseltjes op de aardbeientaartjes. Bestuif ze met wat bloemsuiker.

Zet de koffie al maar klaar, de taartjes zijn daar!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *