Knoflooksoep met Provençaalse kruiden


Knoflooksoep voor Valentijn? Je zou er misschien niet direct aan denken, maar knoflook is een afrodisiacum.

Van veel afrodisiaca is het gissen naar de werking ervan, maar van knoflook is bewezen dat het de hormoonspiegel verhoogt en het bloed sneller doet stromen. Dat komt door de stof allicine die in knoflook zit. Diezelfde stof zorgt jammer genoeg ook voor de kwalijke knoflookgeur. Maar als je er allebei van eet, dan heb je er geen last van. En ben je er ook meteen zeker van dat je je ventje of vrouwke voor jou alleen hebt.
Maar wees gerust, zo erg zal die knoflookadem niet zijn, want ik gebruik in dit recept verse knoflook, die ik eerst in de oven gaar.


Verse look is frisser en fijner van smaak dan gedroogde look. En het is ook beter verteerbaar. Bovendien heb je bij het gebruik van verse look veel minder last van een kwalijke adem.
Voor dit soepje gaar ik de look eerst in de oven gedurende een half uurtje. Hoe langer je look bakt of kookt, hoe zachter de smaak wordt en hoe minder de knoflookgeur achteraf. Rauwe look heeft een veel sterkere smaak en geur.

Zin gekregen in dit soepje?

Wat heb je nodig?
2 sjalotten, 1 prei, 3 aardappeltjes, 3 bollen verse look, 4 eetlepels olie, 2 eetlepels bloem, 1 l bouillon, mengeling Provençaalse kruiden: tijm, salie, rozemarijn, dragon, lavendel, laurierblaadje,…

Voor de bladerdeeghartjes: 1 vel bladerdeeg, 1 losgeklopt eigeel, Provençaalse kruiden

Hoe maak je het?
Snij de verse lookbollen doormidden en plaats ze met de snijkant naar beneden in een ovenschotel. Besprenkel ze met olijfolie en gaar ze in de oven gedurende 30 minuten op 180°C. Zo worden ze zacht en gaan ze heerlijk zoet geuren.
Laat ze wat afkoelen en duw dan de teentjes eruit. Snij de sjalotten en de prei in kleine stukjes en stoof aan in wat olijfolie.
Voeg de lookteentjes toe.
Voeg de bloem toe en er roer goed door.
Voeg de bouillon en de aardappeltjes toe en breng de soep aan de kook.
Voeg de kruiden toe en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.

Terwijl de soep kookt, bak je de bladerdeeghartjes.

Steek met een vorm hartjes uit een vel bladerdeeg. Strijk ze in met losgeklopt eigeel en bestrooi ze met Provençaalse kruiden. Bak af in de oven op 180°C gedurende 15 minuten.

Werk nu de soep verder af. Verwijder het laurierblaadje en mix de soep glad.
Garneer met bladerdeeghartjes.
Geniet van je soepje en geef elkaar gerust een dikke zoen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *