Rozijnenbrood


Het eerste ontbijt van 2015.
Een goed begin met zelfgebakken rozijnenbrood, een zacht gekookt eitje, een lekker kopje koffie en een heel nieuw jaar om te ontdekken.

Ik wens jullie veel kookplezier in 2015!

Wat heb je nodig voor 4 kleine broodjes van 500 gr?
1 kg witte bloem – 500 ml water – 50 gr melkpoeder – 50 gr suiker – 75 gr verse gist – 50 gr eieren + 1 extra om te doreren – 110 gr vetstof (ik gebruik reuzel) – 20 gr zout – 400 gr geweekte rozijnen


Hoe maak je het?

Week de rozijnen 15 minuten in lauw water en droog ze daarna goed af.
Kneed de bloem samen met het water, melkpoeder, suiker, gist, het ei en de vetstof gedurende een 2-tal minuten goed door. Voeg het zout toe en kneed nog eens 10 minuten in de keukenrobot of 20 minuten met de handen. Je krijgt een elastisch deeg.

Voeg de rozijnen toe.
Nu laat je het deeg 15 minuten rijzen (=voorrijs).
Na 15 minuten verdeel je het deeg in 4 en vorm je er bollen van. Laat het deeg in bolvorm nog 10 minuten rijzen (=bolrijs).
Na 10 minuten ontgas je het deeg door er stevig op de kloppen. Je drukt het deeg echt helemaal plat.

Daarna vorm je het brood, rond of lang, en schik je het in je bakvorm. Ik gebruik meestal siliconen vormen. Die hoef je niet in te boteren. Een bakblik moet je vooraf wel goed invetten.
Nu rijst het deeg een derde keer gedurende 1 uur (=narijs). Leg er een handdoek over tegen het uitdrogen.
Na 30 minuten smeer je de broodjes met een penseel in met losgeklopt eigeel. (=doreren). Zo bruinen ze mooi en hebben je broodjes een mooie glans.
Na 45 minuten mag je dat nog eens herhalen.
Verwarm ondertussen je oven voor op 200°C – hetelucht.
Bak de broodjes gedurende 30 minuten.
Laat ze even afkoelen op een rooster.


Lauwwarm met een beetje goede boter zijn ze op z’n lekkerst.
(Recept: CVO Volt)


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *