Kruidenrisotto ‘Fines Herbes’


Tussen de feestmaaltijden door zetten we nog eens dagelijkse kost op tafel.


Een kruidenrisotto ‘Fines Herbes’ met gegrilde zalm, beukenzwammen en mini shiitake. Klinkt best nog feestelijk. Niet?


Fines Herbes is een fijn kruidenmengsel van gelijke hoeveelheden bieslook, kervel, peterselie en dragon. Het geeft smaak en kleur aan soepen, sauzen, kaasgerechten, eierbereidingen en aan deze risotto.


Een risotto maken lijkt moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet. Volg gewoon dit 5 stappen plan en het resultaat is een romige, lekkere risotto.


Wat heb je nodig?
voor 4 personen
Voor de risotto: 300 gr risottorijst (arborio, carnaroli), 2 sjalotten, 50 gr Parmezaanse kaas, 1 l kippenbouillon of groentebouillon, 2 dl droge witte wijn, klontje boter, beetje citroensap, peper,  2 el olijfolie, 100 gr gepureerde kruiden Fines Herbes (peterselie, bieslook, dragon, kervel), verse kruiden om te garneren
4 stukken verse zalm
125 gr witte beukenzwammen, 125 gr bruine beukenzwammen, 125 gr mini shiitake


Hoe maak je het?
Volg het 5 stappenplan

STAP 1 – Pel de sjalotten, snipper ze fijn en fruit ze glazig in de olijfolie. Dit noemt men in keukentermen het maken van de sofrito.
STAP 2 – Stoof de rijst mee aan tot de korrels  glazig worden. (=tostatura)
Kies de juiste rijstsoort: arborio, carnaroli of vialone nano. Deze rijstsoorten bevatten veel zetmeel waardoor je een romige risotto krijgt.
STAP 3 – Blus met de witte wijn. (=sfumare)
STAP 4 – Voeg telkens, wanneer alle vocht is opgenomen, warme bouillon toe.(=brollo)
Herhaal dit tot de rijst beetgaar is.
Zorg ervoor dat de bouillon heel warm is, telkens je hem op de risotto schept. Anders koelt de risotto af en wordt het gaarproces onderbroken.
Voeg de gepureerde kruiden toe en wat citroensap.
STAP 5 – Werk af met een klontje boter en Parmezaanse kaas. (= mantecatura)

Voilà se, zo maak je de perfecte risotto.
Terwijl de risotto op het vuur staat, gril je de zalm en bak je het champignonmengsel krokant aan. Kruid goed met peper en zout.

Serveer je risotto onmiddellijk. Je kan hem niet opwarmen.

Van restjes risotto kan je wel arancini maken, lekkere Italiaanse borrelhapjes. Meng hiervoor de overgebleven risotto met ham, kaas of vlees. Rol er balletjes van, paneer ze en frituur ze.
Buon appetito.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *