Suikerwafels – Luikse wafels 18


Suikerwafels bak je lekker zelf

Terwijl de kleinere kinderen het speelgoed ontdekken dat die goede Sint voor hen meebracht uit Spanje en de grotere kinderen met hun neus in de studeerboeken zitten, heb je rustig de tijd om eens zelf wafels te bakken.
Suikerwafels
Een leuke bezigheid op een Lazy Sunday Afternoon.
Onze Belgische wafels zijn wereldwijd gekend en geliefd.
Wat is jouw favoriet? Een luchtige Brusselse wafel met veel poedersuiker erover, een klassiek vanille wafeltje met of zonder chocolade of een kleverige Luikse wafel met stukjes suiker erin?
Ik lust ze allemaal. Maar tijdens de wintermaanden vind ik vooral de suikerwafels het lekkerst. Je kan ze kopen aan de wafelkraampjes die op de hoek van elke winkelstraat staan. Je ruikt ze al van ver. Ik kan er meestal niet aan weerstaan.
Probeerde je al eens zelf suikerwafels te bakken? Het is niet zo moeilijk. Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Die parelsuiker wordt gemaakt door suiker onder hoge druk samen te persen. Bij het bakken smelten de suikerparels niet.

Komt het water je al in de mond? Zo bak je zelf lekkere suikerwafels.

Suikerwafels

Wat heb je nodig?

Voor 25 wafels
750 g bloem – 3 eieren – 25 g suiker – 20 g vanillesuiker – snuf zout – 10 g bakpoeder – 500 g boter – 75 g gist (+ beetje water) – 500 g parelsuiker

Hoe maak je het?

Smelt de boter en laat afkoelen.
Met de keukenrobot: Doe de bloem, de eieren, de suiker en vanillesuiker, het bakpoeder en de gist (zonder water) in een mengkom met deeghaak. Doe er de gesmolten en afgekoelde boter bij. Kneed het deeg een 2-tal minuten. Voeg een snufje zout toe. Kneed nog 5 minuten verder tot het deeg een mooie bal vormt.
Deeg voor suikerwafelsMet de handen: Doe de bloem in een grote kom. Los de gist op in een klein beetje lauw water. Maak een kuiltje in de bloem. Doe er de eieren in en de opgeloste gist. Kneed het deeg door. Voeg de gesmolten en afgekoelde boter toe samen de suiker, de vanillesuiker en het bakpoeder. Kneed verder. Voeg een snufje zout toe. Kneed nog 5 minuten verder tot het deeg een mooie bal vormt.

Haal nu het deeg uit de kom, maak een kuiltje in het deeg en voeg beetje bij beetje de parelsuiker toe.
Parelsuiker bij deegMeng de parelsuiker gelijkmatig door het deeg.
Deeg suikerwafels met parelsuikerVerdeel het deeg in bolletjes van 70 gram.
Verdelen deeg suikerwafelsLeg ze op een plaat en laat ze onder een handdoek 30 minuten rusten en rijzen.
Verwarm het wafelijzer. Bak de wafels per 2 af in een warm wafelijzer op stand 2/3.
Deze wafels zijn het lekkerst als je ze nog lauw kan eten. Ze bewaren ook goed in een blikken koekendoos.
TIP – om je wafelijzer na het bakken schoon te krijgen, maak je een dik papje van maïzena en water. Giet dit in je wafelijzer en laat het bakken. Dat neemt het grootste deel van de gesmolten suiker en andere onzuiverheden weg.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 gedachten over “Suikerwafels – Luikse wafels