Pierogi


De Italianen hebben hun ravioli, de Japanners eten gyoza, bij de Chinezen smullen ze van dim sum en in Polen zijn pierogi populair.
Pierogi zijn gevulde deegvelletjes, die eerst een paar minuten gekookt worden en daarna in een pan in olie of boter aangebakken worden. De vulling kan zowel hartig als zoet zijn.
PierogiDe hartige vulling bestaat traditioneel uit aardappelpuree, witte kool en kaas. Soms worden er champignons aan toegevoegd, soms ook vlees. Ze worden geserveerd met zure room.
De zoete variant is vaak gevuld met bosbessen of ander fruit.
Ik vertelde je eerder al over mijn Poolse roots. Daarom wil ik me meer verdiepen in de Poolse keuken. Ik liet je al meegenieten van de kluski zoals mijn babcia ze maakte. Wel, men zegt dat je de Poolse keuken pas echt kent, als je pierogi geproefd hebt.  Dus vandaag toon ik je hoe je dit typisch Pools gerecht klaarmaakt. Pierogi eet je als hapje of voorgerecht. De zoete pierogi zijn lekker als dessert en zelfs bij het ontbijt. In Polen ontbreken ze nooit bij een feestmaaltijd.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg – voor 20 à 24 pierogi
2 eieren – 150 gr zure room – 350 gr bloem – een halve theelepel zout – 3 gr bakpoeder
Voor de vulling (vegetarisch)
2 sjalotjes – 200 gr witte kool –  2 eetlepels witte wijnazijn – 500 gr bloemige aardappelen – 100 gr kastanjechampignons – 120 gr gemalen kaas – wat gemalen komijn – peper en zout – boter om in te bakken
Voor de afwerking
zure room en bieslook

Hoe maak je het?
Hoe maak je het deeg?
Kneed alle ingrediënten tot een zacht, glad deeg. Laat het deeg even rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie.
Pierogi deeg
Hoe maak je de vulling?
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en laat ze goed uitdampen. Pureer ze en laat ze afkoelen.
Snijd de witte kool fijn met een dunschiller of mandoline. Besprenkel de kool met wat witte wijnazijn. Laat even staan.
Snipper de sjalotjes fijn.
Borstel de champignons proper en snijd ze in fijne plakjes.
Stoof de sjalotjes even aan in boter. Voeg de witte kool toe. En ook de champignons. Kruid met peper, zout en komijn. Stoof  alles 5 minuutjes aan. Voeg de gepureerde aardappelen en de kaas toe. Kruid naar smaak bij.
Pierogi vullingLaat de vulling afkoelen.

Hoe maak je de pierogi?
Haal het deeg uit de koelkast en rol het dun uit (2mm) op een met bloem bestoven werkoppervlak.
uitgerold deeg pierogiSteek er met een glas of ander rond voorwerp rondjes uit.
Uithalen deeg PierogiVoor het vormen van de pierogi gebruikte ik een dumplingvorm. Maar je kan ze ook gewoon met de hand vormen en de randen aandrukken met een vork.
Doe wat losgeklopt ei op de randen, zodat ze goed aan elkaar plakken.
Eigeel op deegvel pierogiLeg een koffielepel van de vulling op het deegvel.
Vullen pierogi

Rauwe pierogiZet een kookpot met gezouten water op. Als het water kookt, laat je hierin 4 tot 6 pierogi per keer koken.
Pierogi kokenNa een paar minuten komen ze boven drijven en zijn ze klaar. Bak de pierogi nu nog even aan.
Smelt boter in een pan. Kruid met peper en zout.
Pierogi BakkenBak de pierogi langs beide zijden goudbruin aan.
Serveer ze met een toefje zure room en bieslooksnippers.

Smacznego (eet smakelijk).

Receptinspiratie: Jamie Oliver


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *