Misérable 2


Hoe kan zo’n lekker pateeke zo’n miserabele naam hebben?
MiserableMisérable, een gebakje gemaakt van 2 lagen amandelbiscuit met daartussen fijne vanilleboterroom. Gevaarlijk lekker. Mijn topfavoriet.

Goed nieuws. Het is niet eens zo moeilijk om zelf te maken. Probeer het zeker eens. En wat teveel is, kan je in de diepvriezer bewaren voor een andere keer.
Ik maakte deze misérable voor de eerste keer tijdens de bakles op zondag. Het recept is van de hand van Roger van Damme. Dus je kan er zeker van zijn dat het lekker is.

Wat heb je nodig?
Voor het amandelbeslag: 500 gr eiwit – 100 gr suiker – 1 kg broyage (= een mengeling van 500 gr amandelpoeder en 500 gr poedersuiker) – 75 gr bloem – 20 gr maïszetmeel
Voor de boterroom: 375 gr melk – 2 vanillestokken – 125 gr room – 250 gr suiker – 40 gr vanillepuddingpoeder – 4 eigelen – 450 gr boter

Hoe maak je het?
De amandelbiscuit
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Voeg de broyage toe en meng alles voorzichtig onder elkaar. Voeg tenslotte bloem en maïszetmeel toe en roer alles om tot een glad mengsel.

Stort het deeg op een bakplaat met bakpapier (ongeveer 1 cm dik). Bak het af in een voorverwarmde oven van 170 à 180 °C gedurende 15 tot 20 minuten.
Bak de biscuit goudbruin. Laat de biscuit na het bakken afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de boterroom.
Breng hiervoor de melk aan de kook met de zaadjes van de vanillestokken. Doe er ook de  uitgeschraapte vanillestokken bij.
Meng de room met de suiker en het puddingpoeder. Voeg ook de eigelen toe.
Haal de vanillestokken uit de melk. Doe een klein beetje van de warme melk bij het roommengsel. Doe dan alles terug bij de melk. Laat dit doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
Giet het roommengsel in een schaal en laat het onder plastiekfolie afkoelen.
Als het roommengsel is afgekoeld, klop je er deel per deel de zachte boter onder.
Doe de boterroom in een spuitzak met gladde spuitmond.

De afwerking
Verdeel de amandelbiscuit in 2 stukken.
Spuit op 1 stuk biscuit een laag boterroom. Doe hierop het tweede stuk biscuit. Druk goed aan en snijd de randen mooi bij.
Bestrooi het geheel met poedersuiker of raftisnow. Wil je weten wat raftisnow is? Zie bakkerstip nr.2 bij het bericht fruittaart.

De bovenkant kan je nog versieren met frambozen, aardbeien, bessen, een blaadje munt. Ik koos voor een physalis.
Ziet dat er niet uit om op te eten?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Misérable