Perentaart met perenadvokaat 6


Op vakantie vind ik het altijd fijn om nieuwe gerechten te ontdekken en op zoek te gaan naar streekproducten. Maar ook in mijn eigen streek, het Hageland, is er ontzettend veel lekkers te ontdekken. Honger of dorst zal je hier niet gauw lijden. Je dorst kan je laven met een streekbiertje, een koffie gebrand in één van de plaatselijke koffiebranderijen of met een unieke Hagelandse wijn. Heb je honger, dan proef je van het fruit dat hier geteeld wordt: appelen, peren, kersen, aardbeien, druiven. Ze maken hier ook lekkere geitenkaas, gebak en koekjes, honing, patés en zoveel meer.

Vandaag zet ik de Hagelandse peren in de kijker.  Ik maak een perentaart. Het is er eentje van Jeroen. Als extraatje heb ik er perenadvokaat aan toegevoegd. Deze perenadvokaat is een product van fruitproducent Van Hellemont uit Meensel Kiezegem. Zij telen appels en peren, waarvan ook streekproducten gemaakt worden zoals fruitsappen, confituren, likeuren, jenevers, thee, pralines en perenadvokaat.

Deze taart is zo eenvoudig om te maken. De bodem bestaat uit bladerdeeg en de vulling is een cakebeslag met peren.
Ben je er klaar voor? Zo begin je eraan.


Wat heb je nodig?
1 vel bladerdeeg – 2 stevige Conférence peren – 2 eetlepels bruine suiker – 125 gr boter + wat extra om over de taart te verdelen – 125 gr zelfrijzende bloem – 90 gr fijne suiker – 20 gr vanillesuiker – 2 eieren – 3 eetlepels perenadvocaat – een snuf zout

Voor de afwerking: 3 eetlepels abrikozenconfituur

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170°C.
Maak het cakebeslag. Klop hiervoor de boter, bloem, de fijne suiker en vanillesuiker en de eieren tot een glad beslag. Voeg een snuf zout toe en de perenadvokaat (of gewone advokaat).
Schil en snijd de peren in partjes.
Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm. Rol het overtollige deeg eraf met een deegroller.
Stort het cakebeslag op de taartbodem en verdeel de perenpartjes er gelijkmatig over. Druk het fruit zachtjes aan, zodat de stukjes peer vastzitten in het cakebeslag.
Verdeel enkele klontjes boter over de taart. Strooi er een dun laagje bruine suiker over.
Bak de perentaart in de oven gedurende ongeveer 40 minuten.
Laat de taart afkoelen op een taartrooster.
Om de taart af te werken, warm je de abrikozenconfituur op. Smeer hiervan een dun laagje over de taart. Zo gaat je taart mooi glanzen.
Geniet ervan met een kopje koffie of thee.

Nog meer zin in peren en perenadvokaat? Ontdek ook mijn ‘Poire Ingrid’.

Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest21Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 gedachten over “Perentaart met perenadvokaat

 • Danielle Johnson

  Heel leuke site! Ik heb je gevonden via de facebookgroep Belgian cuisine. Ik woon al een hele tijd (sinds 1987) in de VS en stel vast dat recepten in Belgie niet vermelden hoe groot de taartvorm moet zijn. 😉 Wellicht vinden anderen die informatie ook nuttig.
  Inmiddels ga ik alvast het Gekonfijt witloof met peperkoen en sabayon proberen!

  • Ingrid Bericht auteur

   Hallo Danielle, fijn dat je mijn blog volgt. En je hebt gelijk, bij de recepten moet ik de grootte van de taartvorm vermelden. Volgende keer als ik bak, haal ik er mijn meetlat bij. 🙂 Alvast veel lees-en kookplezier.
   Groetjes, Ingrid.

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Leny,
   Je kan andere advokaat gebruiken. Perenadvokaat is een streekproduct uit het Hageland. En inderdaad niet overal te vinden.
   Veel bakplezier.

   Groetjes,
   Ingrid