Perencakejes met kruimeltjes


Op zoek naar een lekker bakideetje voor deze zondag? Deze cakejes met gestoofde peertjes en een kruimelige bovenlaag moet je proeven. Iedereen kan ze maken en iedereen lust ze.
Perencakejes met kruimeltjesPeren zijn lekker en ideaal om in gebak te verwerken. Gember, citroenpeper, citroengras en perenadvokaat voegen een verrassende extra smaak toe aan deze overheerlijke perencakejes.

Gebruik, indien mogelijk, een mengeling van verschillende soorten peren. Hard, zacht, zoet, zurig. Dat zorgt voor een spannend mondgevoel. Maar kies zeker voor een Belgische peer. Ons land is een echt perenland met de Conférence als meest bekende peer.  De Belgische peer heeft een moeilijk jaar achter de rug en kan nog altijd dat extra steuntje gebruiken.

Ontdek hieronder het lukt-altijd-recept voor deze perencakejes. Een eigen creatie.

Wat heb je nodig voor 12 perencakejes?

4 peren (Doyenné, Conférence, Dubbel Flip) – een klontje boter – citroenpeper – een stukje gember, geraspt (3 cm) – 1 citroengrasstengel, gekneusd
Voor het cakebeslag: 250 g zelfrijzende bloem – een snufje zout – 125 g zachte boter – 100 g suiker – 3 eieren – 30 ml melk – 30 ml perenadvokaat
Voor de kruimeltjes: 100 g boter – 150 g bloem – 100 g suiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°C – hetelucht stand.
Schil en snijd de peren in stukjes van 1.5 cm. Stoof ze even aan in een pan met een klontje boter. Voeg de geraspte gember toe, een gekneusde citroengrasstengel en kruid met citroenpeper.
Maak ondertussen het cakebeslag.
Ingredienten perencakejesKlop de zachte boter met de suiker en de eieren tot een romig beslag. Lepel er de melk en perenadvokaat bij. Voeg voorzichtig de bloem erbij en roer nog even door.
Cakebeslag perencakejesMaak het kruimeltjesdeeg. Kneed en verkruimel bloem, boter en suiker met je handen tot een kruimelig deeg.
Gebruik een muffinvorm en plaats hierin papieren bakvormpjes.

Haal de citroengrasstengel uit de pan en vul de bakvormpjes met 1 lepel cakebeslag, een laag gebakken peren en een flinke schep van het cakebeslag. De vormpjes mogen goed gevuld zijn.
Peren, cake en kruimeltjesStrooi hierover rijkelijk het kruimeltjesdeeg.
Bak de perencakejes in een voorverwarmde oven gedurende 25 à 30 minuten.

Ook lekker! Je kan de peren vervangen door gestoofde appeltjes.

Perengebakjes

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *