Paarse salade in een pot


Salad in a jar

De salad-in-a-jar trend is al langer aan de gang. Ze kwam overwaaien uit Amerika en lijkt nu pas goed ons land te overspoelen.

Het oogt wel mooi en hip, zo een salade in een pot. Bovendien is het makkelijk vooraf klaar te maken en super handig om mee te nemen naar het werk of naar school.
Paarse salade in een potJe kan er alles in kwijt: groenten, fruit, noten, gedroogde vruchten, vlees, vis, kaas, pasta, rijst, noedels, couscous. Alles komt in laagjes in de pot. Eerst de dressing, dan de groenten en smaakmakers, van hard naar zacht, en tenslotte de salade.

Ik moet zeggen dat ik veel bewonderende blikken kreeg van mijn collega’s, toen ik me tijdens de lunchpauze aan tafel zette met mijn salade in een bokaal.

Mijn salade in een pot kleurt paars.

Je kan kiezen voor een mix van ingrediënten in verschillende kleuren. Ik ging voor paars en verwerkte rode kool, radicchio, rode biet, rode ui en gedroogde veenbessen in deze paarse salade in een pot.  Er gingen ook wat knapperige walnoten in en stukjes zoete appel. De fetakaas zorgde voor de hartige toets.

Wat heb je nodig voor 2 potjes paarse salade?

1/2 rode spitskool – 1/2 radicchio – 1/2 rode ui – 1 biet – een handvol gedroogde veenbessen – 1 appel – een handvol walnoten – 10 kwarteleitjes – 1/2 blok fetakaas

Om de rode biet te roosteren: 2 el olijfolie – 1 el balsamicoazijn – peper – zout

Voor de dressing: 1 el mosterd – 1 koffielepel honing – 1 el azijn (ik gebruikte frambozenazijn) – 5 el slaolie – peper – zout

Hoe maak je het?

Alles begint met de dressing. Een salade valt of staat met een lekkere dressing.

Meng hiervoor met een garde de mosterd, honing en azijn los en  voeg de olie straalsgewijs toe tot je een mooie, gebonden vinaigrette bekomt. Kruid goed met peper en zout.

Schil de rode biet en snijd er kleine kubusjes van. Doe de biet in een ovenschotel en besprenkel met olie en azijn. Kruid goed met peper en zout. Rooster de rode biet in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 minuten.

Snijd de rode kool heel fijn met een mes, dunschiller of mandoline. Doe hetzelfde met de radicchio en de rode ui.

Kook de kwarteleitjes 4 minuutjes. Pel ze.

Schil en snijd de appel in fijne brunoise.

Snijd blokjes van fetakaas.

Klaar voor de opbouw van je salade in een pot?

Begin met de dressing. Doe 3 à 4 eetlepels van de vinaigrette onderaan de pot. Hierop komt de fijngesneden rode kool, gevolgd door de rode biet, de veenbessen, de stukjes appel, walnoten en de rode ui. Ga verder met de fetakaas, de radicchio en tenslotte de kwarteleitjes.

Bewaar de salade tot gebruik in de koelkast.

Schud de pot voor gebruik, zodat de dressing zich mengt met de andere ingrediënten.

Eet je salade rechtstreeks in de bokaal of draai de pot om in een bord.

Smakelijk!

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *