Meivis in ‘t groen 2


Zet in de maand mei zeker deze meivis op je menu.

Fotogeniek is hij wel hé, deze meivis of geep.


Een lange, slanke vis met lange, spitse bek – die meer doet denken aan een vogel dan aan een vis – en fijne tandjes. Op de huid zitten losse, doorzichtige groene schubben. En dan zijn er de graten. Echt waar, ze zijn fluorescerend appelblauwzeegroen van kleur.


Daarom wordt dit visje – hij kan bijna 1 meter lang worden – ook wel groengraat genoemd.

In de winter vertoeft de geep in de Atlantische oceaan. Eind april, begin mei trekt hij naar de ondiepe wateren van de Noordzee om te paaien, waar hij dan gevangen wordt. Vandaar de naam meivis.
Om in de groene kleur te blijven, bereidde ik deze meivis ‘in ’t groen’ met groene kruiden, puree van groene groentjes en een lekker groen sausje.

Wat heb je nodig voor deze meivis in ’t groen?

4 meivissen ontschubd en schoongemaakt – 3  sjalotjes –  1 teentje look – 3 dl witte wijn – 6  dl kippenbouillon – 1 takje citroentijm – 1 blaadje laurier –  100 gr boter – peper –  zout – 1 broccoli – olijfolie – 1 kg aardappelen (bintje) – nootmuskaat – een scheutje melk.
Een groen kruidenboeket naar keuze: enkele blaadjes zuring, 1 bos platte peterselie, een handvol munt, 1 bos kervel, enkele blaadjes koriander, wat dragon, enkele blaadjes citroenmelisse
Eventueel wat room voor de afwerking van de saus.

Hoe maak je het?

De vis
Ontschub de meivis, haal de ingewanden eruit en spoel de vissen proper onder stromend water. Zorg ervoor dat alle bloedresten weggespoeld zijn, want dat geeft een bittere smaak.
Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Pers de look.
Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de sjalot en look aan. Kruid met peper en zout.
Snijd de vissen in moten van ongeveer 6 à 8 centimeter.
Stoof de vis even mee aan met de sjalotjes en de look.
Blus met de witte wijn en laat eventjes inkoken. Voeg de kippenbouillon toe, het takje citroentijm en het laurierblaadje en laat de vis zachtjes gaar pruttelen gedurende ongeveer 20 minuten.
 
 
De groene kruiden
Breng intussen water aan de kook om de verse, schoongemaakte kruiden van het kruidenboeket te blancheren.
Laat de kruiden na het blancheren schrikken onder stromend koud water. Zo behouden ze hun frisse, groene kleur.
Mix de kruiden fijn.
 
De aardappelpuree
Schil de aardappelen en kook ze gaar.  Pureer de aardappelen met een klontje boter en een scheutje melk en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
 
Groene groentepuree
Snijd de broccolisteel in stukken en kook ze met de broccoliroosjes beetgaar. Giet af, maar houd wat kookwater apart. Mix de broccoli met olijfolie en wat kookwater tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout.
 
Controleer tussentijds of de vismoten gaar zijn. Het visvlees moet makkelijk van de graat afkomen. Schep de gare vismoten uit de bouillon. Houd de bouillon bij voor het sausje.
 
Het sausje
Werk 3 dl bouillon op met wat boter. Voeg de kruidenpuree toe. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel kan je nog een beetje room toevoegen.
 
Haal de vis van de graat en verwijder de fijne groene graatjes.
 
Dresseer je bord met aardappelpuree, groentepuree, de stukjes gefileerde meivis en het groene sausje. Werk af met enkele groene blaadjes, en wat kruidenbloemetjes.
 
 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Meivis in ‘t groen