Kokos maïssoep 2


Zomerse, zonnige, zachtgele, zoete kokos maïssoep.

Maïs is een lekkere groente. Waar of niet waar?

Niet waar.

Maïs is geen groente, wel een graansoort. Een lekkere graansoort.

Wist je dat elke maïskolf tot 1000 maïskorrels kan bevatten? En is het niet geweldig hoe die maïskorrels zou mooi in rijtjes gerangschikt zijn?

Verse suikermaïs is het hele jaar door verkrijgbaar, maar augustus en september zijn de topmaanden om ervan te smullen. En de maïs is dan spotgoedkoop.

Ik leg die verse maïskolven toch geregeld in mijn winkelkarretje. Wij eten ze hier graag geroosterd en pittig gekruid overgoten met een kerriesausje. Ook in Braziliaanse, Mexicaanse of Indiase gerechten mag maïs niet ontbreken.

Maïs is zo veelzijdig. Het smaakt heerlijk in hartige koekjes of muffins en je maakt er lekkere, romige soep. Zoals deze zomerse, zonnige, zachtgele, zoete kokos maïssoep. Zijn zoete smaak combineert goed met romige kokosmelk en een pittig chilipepertje.
Kokos maïssoepAccentueer de gele kleur van de soep door er een flinke schep kurkuma aan toe te voegen.

Kokos maïssoep, een snelle en yummy soep. Lekker warm en koud.

Proef maar eens.

Wat heb je nodig voor deze romige kokos maïssoep?

Voor 4 personen

3 eetlepels olie of een klontje boter – 2 sjalotten – 1 teentje look – 4 stengels witte selder – 4 aardappelen – 3 groentebouillonblokjes – 2 l water – 4 verse maïskolven (of 300 g maïs uit blik) – 150 ml kokosmelk – een half of een heel chilipepertje – kurkuma – peper – zout

Voor de afwerking: 4 lente-uitjes, in ringen – wat maïskorrels – kurkuma – cayennepeper

Hoe maak je het?

Pel en snijd de sjalotten fijn. Pel en pers het teentje look fijn. Snijd de selder in stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Haal de bladeren en de draden van de maïskolven. Snijd het droge uiteinde eraf. Om de maïskorrels er makkelijk af te halen, zet je de kolven rechtop en snijd je er met een mes langsheen, van boven naar de beneden. Hou een portie maïskorrels apart voor de afwerking van de soep.

Snipper het chilipepertje fijn.

Stoof de ui aan in olie of boter. Voeg de geperste look en het chilipepertje toe. Stoof even aan. Doe de selderstukjes, aardappelblokjes en maïskorrels bij de gestoofde ui en look.

Kruid goed met peper, zout en kurkuma. Stoof de groenten (en het graan) goed aan en bevochtig met 2 liter water. Voeg de bouillonblokjes toe.

Kook de soep een kwartiertje op een zacht vuurtje. Voeg de kokosmelk toe.

Mix de soep fijn en doe hem door een zeef voor een fluweelachtig resultaat.

Proef en kruid indien nodig bij. Er mag best wat pit in de soep zitten.

Werk de kokos maïs soep af met de fijngesneden lente-uitjes, wat maïskorrels, een snuifje kurkuma en wat cayennepeper.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Kokos maïssoep