Hondshaai met witte kool


Haai op het menu, hondshaai.
Hondshaai is door VLAM opnieuw verkozen tot vis van het jaar 2015. Ook in 2000 kaapte de hondshaai deze titel al weg. Een heel jaar lang zal dit visje in de spotlights staan. En dat was dit weekend al goed voelbaar bij de visboer.
© Hans Hillewaert

De hondshaai is een kraakbeenvis, net zoals de rog. Hij heeft dus geen graten. Het is een lange, smalle vis, die je meestal gevild aankoopt. Zo lijkt hij op de paling. Vroeger noemde ze hem in de volksmond ook wel zeepaling. Maar dat mag nu niet meer.
Verse hondshaai is licht roze van kleur.
Na aankoop verwerk je hem best onmiddellijk, want hij bederft snel en gaat dan naar ammoniak ruiken.
Je kan de hondshaai op verschillende manieren bereiden: in een viswaterzooi, in het groen met kruiden, gebakken, gestoofd, gestoomd, gefrituurd, op de BBQ, met bier, met wijn, in een roomsaus, in het zuur.
Wil je weten hoe ik hem klaarmaakte?
In boter gebakken op het kraakbeen, met uien. Samen met gestoofde, witte kool en aardappelpuree.

Ook eens proberen? Dit zet je op je boodschappenlijstje.


Wat heb je nodig? (voor 4 personen)


Voor de hondshaai:
3 à 4 stukken hondshaai, gespoeld, gedroogd en in moten gesneden – 3 uien, in halve ringen gesneden – peper – zout – boter


Voor de gestoofde witte kool:
½ witte kool, heel fijn gesneden – peper – zout – nootmuskaat – 4 jeneverbessen – 1 laurierblaadje – een beetje melk of room om af te werken – eventueel wat maïzena om te binden


Voor de aardappelpuree:
750 gr aardappelen, bintje – 1 eigeel – peper – zout – nootmuskaat – boter


Hoe maak je het?
Stoof de fijngesneden witte kool, samen met de jeneverbessen en een laurierblaadje, in boter tot de kool zacht is. Voeg geregeld wat water toe zodat de kool niet aanbakt. Als de witte kool gaar is, voeg je een beetje melk of room toe voor het sausje. Indien nodig kan je de saus binden met maïzena.
Ondertussen kook je ook de aardappelen gaar in een beetje water. Wist je dat je geen hele kookpot met water moet vullen om aardappelen te koken? Een bodempje van 2 à 3 cm is meestal voldoende. Zo koken de aardappelen helemaal droog en hoef je geen overtollig water af te gieten. En alle smaken en vitaminen blijven in de patatjes.
Als de aardappelen gaar zijn, plet je ze met een stamper tot puree. Voeg een eigeel en een klontje boter toe voor de smaak en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Nu is het tijd voor de vis.
Kruid de hondshaai goed met peper en zout en bak de moten goudbruin aan in een pan met boter, samen met de uien. De uien geven extra smaak aan de vis.
Serveer alles op een mooi bord en werk af met een groen blaadje.

Meer recepten met hondshaai vind je op ‘Lekker van bij ons’.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *