Witte kool salade


Van het vorige gerecht, hondshaai met witte kool, had ik nog een halve witte kool over. Die heb ik nu verwerkt in een frisse witte-kool-salade. Met veenbessen, gebakken peertjes, geitenkaas, geroosterde amandelschilfers en een licht sausje op basis van mayonaise, yoghurt en bieslooksnippers.
Een lekker, vegetarisch lunchgerecht. Zeker eens uitproberen. Wedden dat je de hele ochtend zal uitkijken naar je middagpauze!


Wat heb je nodig?

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor een salade voor 2 personen. Zo maak je ook nog je tafelgenoot blij…

¼ witte kool, 100 ml sushi azijn, een handvol veenbessen, een handvol amandelschilfers, enkele stukjes geitenkaas, 1 à 2 peren, een klontje boter, wat citroensap
Voor het sausje: 3 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise, 3 eetlepels yoghurt, 1 theelepel honing – ik gebruikte korianderhoning, een handvol gesnipperde bieslook,  peper en zout naar smaak


Geen sushi azijn in huis? Maak dan een marinade van 100ml water + 100ml azijn + 100 gr suiker. Alles even opwarmen, zodat de suiker kan smelten en de smaken zich met elkaar kunnen vermengen.


Hoe maak je het?

Snijd de witte kool heel fijn met een dunschiller of een mandoline. Hoe fijner de slierten zijn, hoe lekkerder je salade zal zijn. Marineer de witte kool een half uurtje in sushi azijn of een andere zoetzure marinade. Daarna laat je de kool goed uitlekken. Spoelen is niet nodig.

Rooster de amandelschilfers in een droge pan, zonder vetstof, totdat ze licht kleuren. Schep ze uit de pan.


Schil de peren. Snijd ze in kleine blokjes en bak ze in wat boter aan tot ze net beginnen te kleuren. Overgiet met enkele druppels citroensap.


Meng voor de dressing alle ingrediënten onder elkaar.  Proef en kruid af.


Snijd de geitenkaas in stukjes.


Meng de gemarineerde witte kool met de veenbessen, de gebakken perenblokjes en de dressing. Schik de geitenkaas erboven op. Garneer met de geroosterde amandelschilfers.

TIPS om te variëren
  • Vaak worden rozijnen gebruikt in een salade. Omdat ik dat persoonlijk te zoet vind, gebruikte ik in deze salade gedroogde veenbessen. Die zijn lichtzurig en smaken goed af.
  • In plaats van geitenkaas kan je ook feta of een andere kaas gebruiken.
  • De amandelschilfers kan je vervangen door een assortiment noten.
  • Deze salade kan je natuurlijk ook maken met rode kool.

 


Nog ideetjes? Ik hoor ze graag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *