Griekse vegetarische ovenschotel 3


Zeg JA tegen deze Griekse vegetarische ovenschotel. Zomers koken, met weinig afwas achteraf. Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit het boek ‘de moestuin van Mme Zsazsa’. Ik voegde nog meer groenten, zwarte olijven en halloumi toe. Een lekkere vegetarische maaltijd. Jammer dat je niet mee kan ruiken van de heerlijke geuren die zich in de keuken verspreiden bij het maken van deze ovenschotel.
Griekse ovenschotel
Wat heb je nodig?
250 g kerstomaten (in verschillende kleurtjes is leuk) + enkele extra om je bord mee af te werken – ½ venkel – 1 courgette – 2 wortelen – 1 gele puntpaprika – 2 sjalotten – 1 bol look – verse kruiden (salie, tijm, rozemarijn) – gedroogde zuiderse kruiden (oregano, Provençaalse kruiden) – 1 pepertje zonder zaden – 1 stuk halloumi – zwarte olijven, zoveel als je lust – 500 g orzo – olijfolie – zout – 750 ml groentebouillon – 2 dl tomatenpassata
Ingrediënten Griekse ovenschotel
Hoe maak je het?
Dit gerecht gaat een 2-tal uurtjes in de oven. Maar behalve wat snijwerk hoef je zelf niet veel te doen. Laat de oven die klus maar klaren.
Begin met het roosteren van de tomaten in de oven. Verwarm hiervoor de oven voor op 180°C.
Tomaten Griekse ovenschotelSnijd de tomaten doormidden en leg ze in een grote ovenschotel. Besprenkel met olijfolie, kruid met zout en het chilipepertje (in millimeters gesneden). Leg het kruidenboeketje erbij. Snijd ook een bol look doormidden en leg deze met de snijkant naar beneden in de ovenschotel.
Schuif de tomaten in de oven voor een half uur tot drie kwartier. Als de tomatengeur je tegemoet komt en de tomaten lichtbruin geroosterd zijn, voeg je de in stukjes gesneden wortel, paprika, venkel en sjalotten toe. Overstrooi naar smaak met de gedroogde kruiden. Schuif de schotel opnieuw in de oven voor een half uurtje. Roer zo nu en dan eens om. Voeg na een half uur de in stukken gesneden courgette toe. Courgette is een zachte groente en moet dus niet zo lang garen. Zet de ovenschotel nog 10 minuten in de oven.
De groenten zijn nu beetgaar. Tijd om de orzo toe te voegen. Samen met de bouillon en de passata.
Griekse pastaDe knoflookbol is ondertussen heerlijk zacht geworden en ruikt lekker zoet. Knijp de teentjes van een halve knoflookbol uit over de groenten en de pasta. Roer nog eens goed door.
De andere helft van de gegaarde knoflook kan je een tijdje in de koelkast bewaren en gebruiken in andere bereidingen.
Bouillon Griekse OvenschotelZet de schotel opnieuw in de oven en laat de pasta een twintigtal minuten garen. Check af en toe of er nog voldoende vocht is in de ovenschotel. Voeg zo nodig nog wat bouillon of water bij.
Wat is orzo? Deze pastasoort die eruit ziet als rijst, is zeer geschikt voor ovenbereidingen. Orzo wordt vaak gebruikt in de Griekse, Italiaanse en Turkse keuken. Andere benamingen zijn rissoni, kritharaki.
Is je pasta gaar? Voeg naar smaak nog wat kruiden toe en werk de ovenschotel af met extra kerstomaatjes, zwarte Griekse olijven, stukjes gegrilde halloumi en een groen blaadje.
Wat is halloumi? Deze kaassoort is gemaakt van geitenmelk, schapenmelk en soms wordt ook koemelk toegevoegd. Door zijn structuur is deze kaas zeer geschikt om te bakken of te grillen, zonder dat hij smelt. De kaas is behoorlijk zout. Houd daar dus rekening mee bij het op smaak brengen van je gerecht.
Dit is echt een heerlijke ovenschotel. Maak er ineens genoeg van. Eventuele restjes kan je ook nog de dag nadien, koud of warm, opeten als lunchgerecht.
Ook lekker met aubergine, bonen, spinazie, witte selder, erwten.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest1Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 Gedachten over “Griekse vegetarische ovenschotel