Kerstvakantie = wafelenbak!
Het is vakantie. Het is koud buiten. Dat vraagt om een wafelenbak. Ik bakte deze week nog eens vanille wafeltjes en haalde ook een recept uit de familiedoos voor Brusselse wafels. Het zijn de wafels zoals mijn schoonmoeder ze vroeger voor ons bakte. Ik had het recept hier al lang liggen, maar ik bakte deze wafels nu pas voor het eerst zelf. Voor deze Brusselse wafels heb je immers een speciale bakplaat nodig met grote gaten (4 x 6).
Het beslag voor deze wafels bestaat uit bloem, boter, eieren, melk en verse gist. Er zit geen suiker in het beslag. Maar zo een Brusselse wafel vraagt gewoon om véél bloemsuiker bovenop de wafel. Of eet jij hem liever met een flinke toef slagroom, een bolletje ijs of vers fruit?
Mijn familierecept voor Brusselse wafels, zoals ze ook gebakken werden door madam Pheip aan het einde van elk Nero album. 🙂
Wat heb je nodig voor 8 Brusselse wafels?
500 g zelfrijzende bloem – 200 g boter – 30 g verse gist – 6 eieren – 750 ml melk – snuf zout
Hoe maak je het?
Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat hij zacht is. Of verwarm hem op een heel zacht vuurtje tot hij net gesmolten is. Verwarm de melk tot lauwwarm. Neem hiervan enkele eetlepels af en los er de verse gist in op. Doe de gezeefde bloem in een kom en giet er de overige lauwwarme melk bij. Klop goed door. Voeg de eigelen toe en de zachte boter. Klop goed door. Voeg de opgeloste gist toe. Doe ook een snuifje zout bij het wafelbeslag.
Klop de eiwitten tot sneeuw. Meng ze voorzichtig onder het wafelbeslag.
Laat het wafelbeslag minstens 45 minuten afgedekt rijzen.
Daarna kan de wafelenbak beginnen!
Verwarm je wafelijzer op de hoogste stand. Voor deze Brusselse wafels gebruik je bakplaten 4 x 6.
Giet de bakplaten volledig vol met het wafelbeslag. Draai je wafelijzer onmiddellijk om zodat het deeg zich over de vorm verspreidt. Draai het opnieuw om en bak de wafel 4 tot 5 minuten zodat hij krokant is vanbuiten en lekker luchtig binnenin.
Serveer met véél bloemsuiker.
Ook lekker met slagroom, een bolletje ijs, vers fruit.
De combinatie van zelfrijzende bloem en dan nog eens gist erbij heb ik nog nooit geprobeerd, zelf gebruik ik enkel zelfrijzende bloem maar ik ga het op deze manier toch ook eens uitproberen.
Beste Ingrid,
Het recept is heerlijk! De wafels zijn zo krokant. Dankjewel!
Voor leden van familiefeest wil ik graag deze wafels gaan bakken. Zijn er tips om de wafels te bewaren en op te warmen (met zo min mogelijk verlies van de heerlijke krokant bit)?
Met vriendelijke groeten
Thomas
Dag Thomas,
Bedankt voor je berichtje. Fijn dat de wafels in de smaak vielen.
Enkele bewaartips. Je kan de wafels bakken en bewaren in de diepvries.
Daarna bevroren opwarmen in de oven of in een broodrooster.
Je kan ze wel een dag of 2 of voorhand bakken en dan op dezelfde manier weer opwarmen.
Nog veel bakplezier.
Groetjes,
Ingrid