Aspergetaart met kruidencrème en ham


Aspergetaart, een lekkere hartige taart.

Haast je, haast je. Het aspergeseizoen loopt op z’n einde. Maak nog snel deze aspergetaart met kruidencrème en stukjes rauwe ham. De verse kruiden voor deze hartige taart ging ik plukken in mijn kruidentuintje. Zalig. Ik gebruikte dragon (groeit als kool), munt, peterselie en bieslook. Ik deed er ook nog wat verse dille bij. Voor deze taart kan je witte en/of groene asperges gebruiken. Welke vind jij het lekkerst?

Varieer eens met gerookte zalm als topping in plaats van rauwe ham. Ook lekker.

Aspergetaart met kruidencrème en ham

Deze taart is helemaal niet moeilijk om te maken. Een ideetje om te serveren op een warme zomerse dag zoals vandaag. Geef er een frisse salade bij en misschien een wit wijntje… Meer moet dat niet zijn.

Wat heb je nodig voor deze aspergetaart?

Voor het deeg: 400 g bloem – 7 g droge gist – 1 kl zout – 1 kl suiker – 230 ml water

Voor de vulling: 500 g asperges, wit en/of groen – 100 g rauwe ham – 200 ml zure room – een handvol verse tuinkruiden (dragon, peterselie, bieslook, dille, munt,…) – sap van een halve citroen – peper – zout – een handvol pistachenoten

Hoe maak je het?

Het deeg. Meng alle ingrediënten voor het deeg van deze aspergetaart onder elkaar en kneed tot een elastisch deeg met je handen of in de keukenrobot. Laat het deeg dan 30 minuten rusten.

Breek de houterige uiteinden van de asperges. Schil de witte asperges met een dunschiller. Als je groene asperges gebruikt, hoef je die niet te schillen.

Kook de asperges een 5-tal minuten in licht gezouten water.

TIP – ik gooi de aspergeschillen en het kookvocht van de asperges nooit weg. Ik maakte er een lekker én goedkoop aspergesoepje van, vol smaak.

Snijd de asperges in schuine stukken.

Maak de kruidencrème. Roer hiervoor gehakte, verse kruiden onder de zure room en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Welke verse kruiden kan je gebruiken? Dragon, munt, peterselie, koriander, tuinkers, waterkers, bieslook dille,… Hou nog wat kruiden apart om de taart achteraf te garneren.

De asperges zijn licht gekookt en de kruidencrème is klaar? Tijd om het deeg uit te rollen.

Verwarm eerst je oven voor op 220°C hetelucht – pizzastand. Plaats er ook de bakplaat in zodat die goed kan opwarmen.

Rol het deeg dun uit op een vel bakpapier. Prik het deeg in het midden in. Laat de rand vrij. Smeer de kruidenkaas rijkelijk over de bodem.

Aspergetaart met kruidencrème en ham - insmeren bodem

Beleg de taart verder met de stukjes asperges en de pistachenoten.

Aspergetaart met kruidencrème en ham - beleggen met asperges

Bak de aspergetaart gedurende 15 minuten.

Haal de taart na de baktijd uit de oven en leg de ham er op. Verdeel er nog wat verse kruiden over en eventueel nog wat extra kruidencrème.

Receptinspiratie: Libelle Nest


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *