Restje appelmoes? Bak appelflappen.
Ik was vanmorgen heel vroeg wakker. Veel te vroeg voor een zondagochtend!
En wat doet ne mens dan? Appelflappen bakken, bijvoorbeeld.
Ideaal om dat restje zelfgemaakte appelmoes op te werken. Ik had ook nog een kleine portie rabarbermoes in de koelkast staan, dus bakte ik er meteen nog wat rabarberflappen erbij.
Terwijl ik geniet van een lekker tasje koffie, hoop ik dat de geur van die zelfgebakken appelflappen, waarmee mijn keuken zich nu vult, mijn huisgenoten vlug zal wekken.
Dan kan ik smullen van een lekkere, knapperige appelflap terwijl die nog een beetje warm is.
Wat heb je nodig voor 10 zelfgemaakte appelflappen?
10 vellen bladerdeeg in vierkantjes (uit de diepvries) – 10 eetlepels lekkere appelmoes – 1 eigeel – wat grove suiker
In plaats van appelmoes, kan je ook rabarbermoes of abrikozenmoes gebruiken of een mengeling ervan.
Pimp je appelflap op met rozijntjes, gedroogde veenbessen of abrikozen, een vleugje kaneel, wat gember.
Hoe maak je het?
Heel makkelijk. Haal de bladerdeegvellen uit de diepvries. Schep er in het midden een lepel appelmoes op. Gebruik niet te veel fruitmoes, anders loopt dat er tijdens het bakken uit.
Plooi het bladerdeeg in een driehoek toe.
Druk de zijkanten met een vork goed toe, zodat er geen appelmoes uitkomt.
Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met een losgeklopt eigeel.
Knip het bladerdeeg aan de bovenkant in zodat de stoom tijdens het bakken goed kan ontsnappen.
Strooi er wat grove suiker over.
Bak de appelflappen (en de rabarberflappen) gedurende 20 à 25 minuten goudbruin en krokant in een voorverwarmde oven 200°C.
Bakken met een stoomoven? Voorverwarmen van de oven is niet nodig. Kies een bakprogramma waarbij je een beetje stoom toevoegt aan het bakproces in combinatie met de heteluchtstand. Zo blaast het bladerdeeg mooi op tijdens het bakken.