Sinaasappel-Amaretto-pannenkoeken


“Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm.”
Ken jij dat gezegde?
Het slaat op het feest van Maria Lichtmis dat gevierd wordt op 2 februari en op de traditie om op die dag pannenkoeken te bakken. De pannenkoeken staan symbool voor de zon, rond en goudkleurig. Met Lichtmis vieren we de terugkeer van het licht. Joepie! De donkerste winterdagen zijn voorbij en de lente staat voor de deur. Daar ben ik maar wat blij om.
Maar geef toe, elke reden is toch goed om van lekkere pannenkoekjes te smullen.

Van een gewone pannenkoek kan je een goddelijk dessertje maken. Zoals bijvoorbeeld deze sinaasappelpannenkoek met sinaasappelpartjes met sinaasappelsabayon en toetsen van Amaretto afgewerkt met een crumble van amarettikoekjes. Een hele pannenkoek dus.
Deze pannenkoeken zijn kweenie-hoe-lekker. Allez, ik weet het wel, maar jullie nog niet. Maar hier komt het recept. Dan kan je ze klaarmaken en zelf proeven. Vanmiddag bij de koffie?


Sinaasappel-Amaretto-pannenkoeken

Wat heb je nodig voor 8 pannenkoeken?
150 gr bloem – een snuf zout – 250 ml melk – 100 ml sinaasappelsap– 20 gr gesmolten boter – zeste van 1 sinaasappel – 1 ei – 1 eigeel
Hoe maak je het?
Maak een deeg van de bloem, de melk, het sinaasappelsap, de gesmolten boter en het ei. Breng op smaak met een snufje zout en de zeste van 1 sinaasappel.
Smelt een klontje boter in een pannenkoekenpan en bak de pannenkoekjes goudbruin langs beide zijden.

Gebakken sinaasappelpartjes

Wat heb je nodig?
3 sinaasappels à vif gesneden – 20 gr boter – 2 el Amaretto – 4 el sinaasappelsap

Hoe maak je het?
Verwarm de boter in een pan, bestrooi met rietsuiker en laat even aanbakken. Schep de sinaasappelpartjes in de pan en bak ze even aan. Overgiet met Amaretto en sinaasappelsap.

Sinaasappel-Amaretto sabayon

Wat heb je nodig?
2 eigelen – sap van 2 sinaasappels – 50 gr rietsuiker – 1 tl citroensap – 2 el Amaretto

Hoe maak je het?
Klop in een sauteuse de eigelen los met de suiker. Overgiet met het citroensap, het sinaasappelsap en de Amaretto. Klop de sabayon met een garde schuimig op een zacht vuurtje. Als de strepen van de garde in de sabayon blijven staan, is de sabayon klaar.

Schik 2 pannenkoekjes op een bord. Leg de sinaasappelpartjes erlangs en overgiet met de warme sinaasappelsabayon. Bestrooi met poedersuiker en verkruimel er een amarettikoekje (dit recept komt binnenkort op de blog) over.
Héél lekker.

Voor dit recept gebruikte ik onbehandelde bio-sinaasappels. Je herkent ze aan hun matte schil omdat ze niet met pesticiden behandeld zijn. Meestal worden ze verkocht met blad. Mooi voor op de foto.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *