Zelfgemaakte Granola


Start 2014 met een gezond ontbijt: zelfgemaakte granola.

Wa’s da? Granola is een mengsel van geroosterde noten, granen en zaden. Het lijkt een beetje op muesli, maar doordat granola geroosterd is heeft het een lekkere krokante smaak.
Zo gemaakt!
Hieronder vind je mijn recept, maar je kan er zelf eindeloos mee variëren.


Wat heb je nodig?

 
Voor ongeveer 650 gr granola
– een klontje boter, een snuifje zout
– 250 gr notenmengeling naar keuze (pistachenoten, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, amandelnoten…)
– 200 gr gedroogd fruit naar keuze (veenbessen, rozijnen, abrikozen, dadels…)
– 1 theelepel honing
– 30 gr rietsuiker
– enkele druppels vanille-essence of amandelessence
– 100 gr haver
– 50 gr pitten naar keuze (zonnebloempitten, pompoenpitten,…)
– 25 gr amandelschilfers

Hoe maak je het?
 
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt een klontje boter in een pan en bak hierin de notenmengeling kort aan. Voeg honing, suiker en essence toe en roer even om.
Neem van het vuur en meng met de havervlokken, pitten en amandelschilfers. Roer om en verdeel dit noten/zadenmengsel over het bakpapier. Zet dit 20 à 30 minuten in de oven. Schep regelmatig het mengsel even om.
Haal de granola uit de oven, laat afkoelen en voeg het gedroogd fruit toe.
Bewaar de granola in een afgesloten glazen pot of blikken doos.
Lekker met fruit, yoghurt, platte kaas.

Wist je dat?…

… ontbijtgranen hun oorsprong vinden in het begin van de 19de eeuw in Amerika? Ze werden daar ontwikkeld om mensen te helpen die last hadden met hun spijsvertering. In die tijd bestond het ontbijt in Amerika immers vooral uit vlees en was het arm aan vezels, wat leidde tot wijdverspreide verteringsproblemen. Enkel de gegoede burgerij kon het zich permitteren om op kuur te gaan in gerenommeerde sanatoria om deze problemen te verhelpen. Dr. James Caleb Jackson was de eerste die een type ontbijtgranen maakte, genaamd ‘Granula’. Het bestond uit een mengsel van bloem en water dat in de oven gedroogd werd. Dit inspireerde J.H. Kellogg’s om ontbijtgranen te maken op basis van gekookte tarwe. Door deze gekookte tarwe te bakken in de oven werd het lekker en krokant. Uit deze ontbijtgranen vloeiden de eerste corn flakes voort.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *