Kerstdonuts


Nu de Sint naar huis is, komen we stilaan in kerstsfeer.

Donuts voor Kerst


Donuts, iedereen kent ze wel. Donut komt van het Engels doughnut, wat deegklomp betekent. Deze ringvormige, gefrituurde broodjes zijn heel geliefd bij mijn kinderen. Als ik naar hét woonwarenhuis ga (met 4 letters, eindigend op KEA), moet ik ze verplicht meebrengen voor hen.
Maar weet je, je kan ze ook makkelijk zelf maken. Je hebt niet meer nodig dan bloem, suiker, boter, een eitje, gist en wat water. En een goed recept. Dat vond ik in het boek van SOS Piet.
En ook al hebben donuts traditioneel een ronde vorm, dat betekent niet dat je niet creatief mag zijn. Ik maakte donuts in stervorm, hartvorm en in de vorm van bloemetjes en kerstboompjes.
Leuk om je feestdessert mee op te pimpen. Of steek ze in een feestelijk zakje en geef ze als geschenkje. Iets zelfgemaakt is toch altijd leuk om te geven en te krijgen.


Wat heb je nodig?
350 gr bloem, 35 gr suiker + extra suiker om af te werken – 60 gr zachte boter – 1 ei – 25 gr verse gist – 1 dl lauw water – een snuf zout – plastiekfolie – friteuse.

Hoe maak je het?
Los de gist op in lauw water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is, want dat maakt de gistcellen kapot. De gist lost vanzelf op in het water. Je hoeft er niet in te roeren.

Doe de bloem, de suiker, de zachte boter, het ei en een snuf zout samen in een kom. Doe hierbij het opgeloste gistmengsel, meng het geheel.
Leg het deeg op je werkvlak en kneed het gedurende zeker 8 minuten. Dit kan in een keukenrobot of met je handen. Kneed net zolang totdat je een zachte deegbal krijgt.
Doe het deeg opnieuw in een kom, bedek met plastiekfolie of een keukenhanddoek en laat het 20 minuten rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg nu uit tot ongeveer 0.5 cm dikte. In het oorspronkelijk recept van Piet staat dat het deeg moet uitgerold worden tot 1.5 cm dikte. Maar ik maakte kleinere donuts die niet zo dik moeten zijn.

Steek vormpjes uit het deeg met een grote en kleine ring, of ster, of kerstboom,…

Schik de donuts op bakpapier, bestrooid met wat bloem. Laat ze nog 10 minuten rijzen.


Bak de donuts in frituurolie op 170°C. Kleine donuts bak je 2 à 3 minuten aan elke zijde. Grotere donuts bak je 3 à 4 minuten aan elke kant. Je moet ze omdraaien met een spatel om ze aan de andere zijde te bakken.


Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en dip ze in gesmolten chocolade of werk ze af met glazuur. Wij eten ze het liefst bestrooid met suiker.

Enkele tips en weetjes

    • Heb je geen verse gist in huis, dan kan je ook droge gist gebruiken. De verhouding droge gist ten opzichte van verse gist is 2.5 : 1. Voor dit donutrecept heb je dus 10 gr droge gist nodig.

 

  • Door het gat in de donuts zijn ze sneller gaar en daardoor ook minder vet. Het gat zorgt er ook voor dat ze beter hun vorm behouden en overal even dik blijven.
  • Kneed, na het uitsteken, het overgebleven deeg nog eens bij elkaar en rol het opnieuw uit. Je kan er dan opnieuw vormpjes uitsteken.
  • Met dit recept bakte ik zo’n 25 donuts. Ik maakte ze wel kleiner van formaat dan de donuts die je koopt.
  • Je kan ze enkele dagen bewaren in een plastiek zak. Maar vers gebakken zijn ze natuurlijk veel lekkerder.

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *