Turkse zachte broodjes (açma)


All my bags are packed…

Ik zit met een liedje in mijn hoofd. ‘Leaving on a jet plane. All my bags are packed. I’m ready to go.’
De koffers staan inderdaad klaar. Zo meteen vertrek ik naar Zaventem om daar het vliegtuig te nemen richting Japan. Het klinkt onwaarschijnlijk en ik heb er al die tijd naar uitgekeken. Nu is het zover.

Er staat veel op het reisprogramma. En ja, ik ga daar zelfs een aantal kookworkshops volgen. Ik hoop met heel veel culinaire bagage terug huiswaarts te keren. Kennis die ik maar al te graag met jullie zal delen op de blog en tijdens mijn workshops.

De komende weken zal het wel wat stilletjes blijven op mijn blog. In de mate van het mogelijke deel ik wat impressies van mijn reisavonturen via Instagram.

Zalig lekkere, zachte broodjes.

Om jullie toch niet helemaal op jullie honger te laten zitten, deel ik nog even een recept van deze zalig lekkere, zachte broodjes.
Turkse zachte broodjesIk kreeg het recept van mijn mama. Tijdens mijn laatste bezoekje was ze ook zo lief om samen met mij deze boterbroodjes te bakken, zodat ik ze meteen kon proeven. Ze zijn lekker, echt lekker. Maar ik lust dan ook graag sandwiches. En deze Turkse broodjes, açma, smaken een beetje zoals sandwiches, maar dan minder zoet.

Dit lijkt me een leuk bakideetje voor het paasontbijt, niet?

Wat heb je nodig voor 15 Turkse zachte broodjes?

1 kg witte bloem, 300 ml lauw water, 200 ml lauwe melk, 200 ml maïsolie, 1 el zachte boter, 1 eiwit, 2 el suiker, 1 el zout, 1 blokje verse gist (42 g).

Om in te smeren: 50 g zachte boter.

Om te doreren: 1 eigeel, 1 el olie.

Hoe maak je het?

Verwarm de melk, het water en de olie tot lauwwarm. Zorg ervoor dat het mengsel niet te warm is, want dat maakt de gistcellen kapot. Voeg bij deze vloeibare ingrediënten, de suiker, de gist, de bloem en het eiwit toe. Meng het deeg kort door met je handen of in een keukenrobot. Voeg het zout toe en kneed het deeg heel goed gedurende een 10-tal minuten tot het zacht is. Kneed er als laatste de eetlepel zachte boter onder. Het deeg voelt lauwwarm en soepel aan.

Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten en rijzen.

Verdeel het deeg na het rusten in een 30 gelijke bolletjes en laat die weer 10 minuten rusten.

Neem telkens een bolletje deeg en druk het wat plat met je handen. Besmeer elk bolletje met een theelepel zachte boter en rol het deeg uit tot een rolletje van ongeveer 25-30 cm.

Neem zo twee deegrolletjes en draai ze om elkaar heen. Druk de uiteinden een beetje aan zodat ze aan elkaar plakken. Draai ze in een cirkel.
Turkse zachte broodjes - deegrolletjes
Turkse zachte broodjes - deegrolletjes draaien
Turkse zachte broodjes - gedraaide deegrolletjes
Turkse zachte broodjes - deegrolletjes rondgedraaidBekleed een bakplaat met bakpapier.

Leg de gevlochten deegcirkels op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat en bestrijk de bovenzijde van de broodjes met een losgeklopte eigeel met olie.

Laat de zachte broodjes afgedekt ongeveer 30 min op een lauwe plaats rusten tot ze in hoeveelheid zijn verdubbeld.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Bak de broodjes gedurende 25-30 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven.
Turkse zachte broodjes - in de oven
Turkse zachte broodjes - uit de ovenDeze zachte broodjes zijn lekker met hartig of zoet broodbeleg. Ze zijn zo smaakvol dat ik ze zelfs zo, zonder iets tussen, graag eet.

Dit recept komt van de populaire Maasmechelse hobbykokkin Beyhan. Op deze instructievideo kan je alle stappen voor het maken van deze Turkse zachte broodjes nog eens mee volgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *