Zoetzure paprikajam met hartige geitenkaas. Dat lust ik graag.
Een boterham met een plakje kaas, daar hoort mosterd bij of een schep confituur. Ik hou wel van die combinatie zoet/hartig.
Ik maakte al wat confituurtjes van fruit zoals abrikozenjam, mirabellenconfituur, aalbessengelei. Maar mijn favoriet is absoluut perenconfituur met gember. Mijn inspiratiebron? Madam Confituur.
Nu wou ik toch ook eens een confituur maken van groenten. Paprikajam zou het worden. Ik had een recept uit 1 of ander tijdschrift gescheurd, maar vond het weinig uitdagend. Dan maar eens piepen op de website van Madam Confituur. Mmh, paprikajam met een zoetzure toets. Met chilipeper, gember, rode wijn en rode wijnazijn. Doet denken aan een chutney. Klinkt goed. Aan de slag.
Deze paprikajam doet het goed bij een kaasschotel, maar is zeker ook lekker bij een gehaktbroodje of bij een stukje paté.
Ik maakte er een toast mee: paprikajam, geitenkaas en rucola. Dat lust ik graag.
Wat heb je nodig voor de paprikajam?
400 g zoete, rode puntpaprika’s (een 4-tal) – een half rood pepertje – een halve rode ui – 1 teentje look – 1 cm gember – zeste en sap van een halve limoen – snuf zout – 1 el olijfolie – 100 ml rode wijnazijn – 150 ml rode wijn
confituursuiker (verhouding 500 g suiker voor 1 kg fruit)
Hoe maak je het?
Was en verwijder de zaadlijst uit de paprika’s. Snij de paprika in stukken. Snij de ui, het pepertje, de look en de gember in stukken. Doe olijfolie in een kookpot en verwarm even. Voeg dan de paprika en de smaakmakers toe en stoof enkele minuten aan zonder te kleuren.
Doe er het limoensap en de zeste bij en ook het zout, de azijn en de wijn. Laat dit een kwartiertje afgedekt sudderen tot de groenten zacht zijn.
Zet een maatbeker op de weegschaal. Schep alles in een maatbeker en weeg af. Mix alles fijn.
Doe het mengsel terug in de kookpot en voeg er per 100 g, 50 g confituursuiker bij (verhouding 100 gram groenten + 50 g confituursuiker). Breng het opnieuw aan de kook en laat 3 minuten koken. Check of de paprikajam voldoende ingedikt is.
Doe de stollingtest. Lepel een beetje confituur op een bordje. Is de confituur stevig na het afkoelen? Dan is de paprikajam klaar. In het andere geval laat je de confituur nog eventjes verder koken.
Schep de jam in steriele bokalen en sluit af met het deksel. Laat de potjes omgekeerd afkoelen.
Maak alles klaar voor de toast met paprikajam, geitenkaas en rucola.
Snijd het stokbrood in schuine stukken. Schik ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Bak de toast krokant af in een warme oven van 180° gedurende 10 minuten.
Schep de paprikajam op de toast. Verkruimel er de geitenkaas over. Verdeel er wat blaadjes rucola over.