Salade met gebakken peer en blauwe kaas


Ik zit met de gebakken peren (in mijn salade)

Niets dan complimentjes als je deze salade met gebakken peer en blauwe kaas op tafel zet.
Je zal niet met de gebakken peren blijven zitten! Wist je trouwens dat deze zegswijze terug gaat naar een gebruik van vroeger, toen gebakken peertjes als een echte lekkernij beschouwd werden. Het verwees toen naar een onplezierige situatie waar men lekker gekookt had en de gasten niet kwamen opdagen. En zo bleef men dan letterlijk met de gebakken peren zitten.
Maar dat zal nu niet het geval zijn. Deze salade is er eentje met een hoog wow-gehalte. Alle smaken zitten erin vervat en de salade bevat heerlijke ingrediënten uit verschillende hoeken van de wereld.
Salade met gebakken peer en blauwe kaasDe combinatie zoet-zuur-zout-hartig-nootachtig is geweldig. Het hartige van de blauwe Gorgonzola kaas uit Italië. Het lichtzoete van de druiven en van de gebakken Zuid-Afrikaanse Forelle peertjes. Het nootachtige van de rucola, geoogst uit mijn eigen kruidentuin! Binnenkort vertel ik je hierover meer, in geuren en kleuren. Het zoute van het grisonvlees uit Zwitserland. Dit alles overgoten met een frisse, zelfgemaakte vinaigrette op basis van koolzaadolie en koolzaadhoning uit eigen streek. Afgewerkt met peper, zout en verse tijm. In plaats van de klassieke walnoten koos ik voor geroosterd koolzaad om de salade meer crunch te geven.
Ik zie het, ge hebt er goesting in gekregen hé ? Ik laat u niet langer op uw honger zitten.

Wat heb je nodig voor deze salade met gebakken peer en blauwe kaas?

voor 2 personen
2 handen vol rucola – 2 peren – een handvol blauwe druiven – 1 rode ui – 8 sneetjes grison vlees – 100 g blauwe kaas – wat boter om te bakken – wat citroensap

Voor de vinaigrette: 5 eetlepels koolzaadolie – 1 el mosterd – 1 eetlepel appelazijn – 1 theelepel koolzaadhoning – peper – zout

Voor de afwerking: licht geroosterd koolzaad – verse tijm

Hoe maak je het?

Spoel de rucola en dep de blaadjes droog. Was de druiven, snijd ze doormidden en haal er eventueel de pitjes uit. Snijd de rode ui in dunne ringen. Was de peertjes. Laat de schil eraan en verwijder het klokhuis.
Snijd de peren in dunne plakken. Smelt de boter in een pan en bak de partjes peer kort aan. Kruid met peper en zout en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren. Bak de sneetjes grison vlees kort aan in een pan zodat ze knapperig worden.
Maak de vinaigrette. Klop in een kommetje de mosterd met de honing en de azijn los. Werk de vinaigrette op met koolzaadolie. Kruid met peper en zout.
Rooster wat koolzaad in een droge pan.
Schik de salade op een bord of een schotel. Begin met de rucola. Leg er de partjes peer en de druiven bij. Schik er de uiringen over, de sneetjes vlees en verbrokkel er de blauwe kaas over. Kruid de salade met peper en zout. Rits er wat verse tijm over. Versier hier en daar met een tijmbloemetje. Werk de salade af met het geroosterd koolzaad en de vinaigrette.

Deze salade met gebakken peer en blauwe kaas is ook lekker tussen een broodje!
Broodje met gebakken peer en blauwe kaas


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *