Het recept van het gerechtje dat ik voor de njam-chefs maakte.
Boekweitblini ▪ sausje met appel en rammenas ▪ gemarineerde en gerookte zalm ▪ zeewierkaviaar ▪ kerrie popcorn
Wat heb je nodig?
90 gr boekweitmeel – 90 gr witte bloem – 1 eetlepel gedroogde gist – 2 dl volle melk – 2 el zure room – 2 eieren – 20 gr gesmolten boter – citroenpeper, chilivlokken, zout naar smaak (mag goed gekruid zijn)
Voor het sausje met appel en rammenas:
4 el zure room – 4 el zelfgemaakte mayonaise – 1 appel, in fijne blokjes – enkele stukjes rammenas, in fijne blokjes – 1 limoen – 4 el fijngehakte bieslook – peper en zout – 1 tl à 1 el (zelfgemaakt) kerriepoeder
Voor de afwerking:
(zelf) gemarineerde zalm – gerookte zalm – zeewiereitjes (Cavi-Art) – enkele mooie groene blaadjes – (zelfgepofte) popcorn met kerrie
Hoe maak je het?
De boekweitblini
- Verwarm de melk (lauw).
- Meng er de gist onder en de boter.
- Voeg bij het boekweitmeel en de bloem.
- Kruid met peper en zout.
- Klop de 2 eidooiers los en meng ze onder het beslag. Roer glad.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een keukenhanddoek.
- Klop de eiwitten stijf. Spatel de eiwitten met 2 eetlepels zure room onder het beslag.
- Bak de pannenkoekjes in een antikleefpan. Steek er een mooi vormpje uit.
Het sausje met appel en rammenas
- Snijd de appel in hele fijne blokjes.
- Snijd de rammenas in hele fijne blokjes.
- Meng de zure room met de mayonaise, de fijngesneden appel, de fijngesneden rammenas, de kruiden het limoensap en wat limoenzeste . Proef en kruid bij.
Afwerking
- Bestrijk elk pannenkoekje met het appelsausje.
- Snijd fijne plakjes van de gemarineerde zalm en rol samen met de gerookte zalm op tot een roosje. Dit komt op het appelsausje.
- Schik er de Cavi-Art op.
- Werk af met een mooi groen blaadje en de kerriepopcorn.