Asperge-ijs, een niet alledaags nagerecht. 2


Het is ijsjesweer. Proef eens van dit asperge-ijs.

Zet je vandaag asperges op het menu? Gebruik de aspergeschillen dan eens voor het maken van dit asperge-ijs. Geen grapje hoor.
Asperge-ijs
Asperge-ijs is een niet alledaags nagerecht, maar het is echt heel lekker. Het heeft een subtiele smaak van asperges en van vanille.

De aspergeschillen laat je een aantal uren trekken in een mengsel van melk en/of room. Melkproducten nemen immers goed de smaak op van de smaakmakers die eraan toegevoegd worden. In plaats van eieren, zorgt een beetje vanillepoeder voor de binding van de massa.

Verras en verwen je tafelgenoten met dit smeuïge asperge-ijs.

Wat heb je nodig voor dit aspgerge-ijs?

250 ml halfvolle melk – 250 ml room – aspergeschillen van 1 bussel witte asperges – 125 g suiker – 15 g vanillepuddingpoeder

Voor de afwerking: partjes minneola of sinaasappel – een blaadje citroenmelisse

Hoe maak je het?

Breng de melk met de room aan de kook. Voeg de aspergeschillen toe en laat nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Zet het vuur af en laat het room/melkmengsel afkoelen met de aspergeschillen erin. Laat de aspergeschillen minstens 2 uur in het melk/room mengsel trekken.
asperge-ijs - aspgergeschillen in melk/room mengsel
Zeef de schillen uit het vocht. Neem een half kopje van het room/melkmengsel en roer hierin het puddingpoeder los.

Breng de rest van de melk, samen met de suiker, aan de kook. Bind de melk met het puddingpoeder en laat al roerend doorkoken.

Laat dit mengsel afkoelen en roer er regelmatig door om te voorkomen dat er zich velletjes vormen.

Als het mengsel helemaal is afgekoeld, draai je er asperge-ijs van in de ijsmachine.

Serveer het asperge-ijs met partjes minneola of sinaasappel en een takje citroenmelisse.

Minneola is een citrusvrucht die nog sappiger en zoeter is dan een sinaasappel. Het is een kruising van een mandarijn en een pomelo of grapefruit. Je herkent de vruchten aan de uitstulping aan de bovenkant.

Bron: inspiratie voor dit recept haalde ik uit het KVLV-kookboekje ‘Asperges anders’, met 34 recepten met asperges in de hoofdrol.

Ik paste het recept hier en daar wat aan. Ik gebruikte meer aspergeschillen, minder suiker en verving de helft van de hoeveelheid melk door room. Ik werkte het dessertje fruitig af met citruspartjes in plaats van pistachenootjes.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Asperge-ijs, een niet alledaags nagerecht.

 • Vermeire Greta

  Hallo, ik bewaar de schillen in de diepvries voor gebruik later, zou ik deze ook mogen gebruiken om het ijs te maken of zou door het invriezen het ijs niet te waterachtig worden, zou ze dan natuurlijk in bevroren toestand bij het melk/room mengsel doen.
  gr Greta

  • Ingrid Bericht auteur

   Goedemorgen Greta,

   Die aspergeschillen uit de diepvries kan je zeker gebruiken voor dit asperge-ijs.
   Laat het je smaken!
   Groetjes,
   Ingrid