Arancini – creatief koken met restjes


30 dagen

Op 1 november startte de Vlaamse Overheid met de campagne 30 dagen met 2 uitdagingen: 30 dagen voedselwinst en 30 dagen dingen delen.
Op de website vind je tips & tricks over hoe je dingen die je niet meer gebruikt, kan delen, herstellen of een nieuw leven inblazen.
Je vindt er ook een schat aan informatie over hoe je voedsel best bewaart, wat je kan doen met restjes en hoe je kan vermijden dat je teveel eten klaarmaakt of aankoopt.

Ik doe mee met de 30 dagen voedselwinst. Jij ook?

Arancini – gefrituurde rijstballetjes

Ik merk dat ik de laatste tijd veel bewuster omga met voedsel en restjes nog lekker probeer te verwerken. Met een restje risotto maakte ik al deze rijstmuffins. Nu gebruikte ik een restje risotto met bospaddenstoelen voor deze knapperige arancini.
aranciniArancina is Italiaans voor kleine sinaasappel. Het verwijst ook naar een Siciliaanse specialiteit waarbij restjes risotto gemengd worden met stukjes ham, spek, kaas of vleessaus en tot balletjes gerold worden om ze daarna goudbruin te frituren. Zo lijken ze wel kleine sinaasappels.
Ze zijn lekker als borrelhapje of als voorgerecht.

Wat heb je nodig?

Ik gebruikte voor deze arancini een restje risotto, enkele plakjes spek die op moesten, een stukje Parmezaanse kaas en wat bieslook die was blijven liggen.
Voor de kleur en de smaak voegde ik nog een handvol diepvrieserwtjes toe.
Verder heb je bloem, paneermeel of panko nodig en 2 tot 3 eitjes.

Hoe maak je het?

Meng de risotto met de stukjes spek, de gesnipperde bieslook en de geraspte kaas. Voeg de ontdooide erwten toe en 1 ei.
mengen risosotto Meng alles goed door.
Vorm gelijke balletjes van het risottomengsel.
rollen arancinaPaneer de balletjes. Doe ze eerst in de bloem.
Arancina in bloemHet is lekker als je de bloem kruidt met peper en zout.
Klop het teveel aan bloem af en haal de balletjes door de losgeklopte eieren en vervolgens door de panko of het paneermeel.
Arancina in ei
Arancina in panko
Laat de balletjes even in de koelkast opstijven vooraleer je ze bakt.

Frituur de arancini 5 minuten in een friteuse op 170°C.
Lekker met een restje tomatensaus of vleessaus.
arancini

Arancina – ook een pizzeria in Londen

Gespot in Londen, Notting Hill – de pizzeria Arancina met een oranje (halve) Fiat 500 in de vitrine. Oh!
pizzeria Arancina London


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest2Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *