Appel-bladerdeeggebakjes met vanillesaus


Een zoetje voor mama: appel-bladerdeeggebakjes met romige vanillesaus.

Vandaag, op moederdag, worden de mama’s extra in de watten gelegd met een bloemetje, een tekening, een mooie kaart of een zelfgemaakte taart.

Dit gebakje kan iedereen maken. En de ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in huis: bladerdeeg, eitjes, appelen, een vanillestok, melk, room, suiker en een beetje citroen. Met een steranijs en een citroengrasstengel erbij wordt het extra lekker, maar zonder kan ook.
Appel-bladerdeeggebakjesKomaan papa’s! Duik de keuken in met de kinderen en verras mama straks met deze zelfgemaakte appel-bladerdeeggebakjes. Extra verwennen doe je met een bolletje ijs erbij.

De vanillesaus of crème anglaise zorgt voor de finishing touch. Deze saus is zowel warm als koud lekker. Maak gerust een dubbele portie. Dit sausje is enkele dagen houdbaar in de koelkast. En zó lekker bij wat vers fruit, op een ijsje, bij een stukje cake of een pannenkoek.

Wat heb je nodig voor 5 appel-bladerdeeggebakjes?

10 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries) – 1 eigeel

Voor de gestoomde vanille-appeltjes: 3 appelen – 1 citroengrasstengel – 1 steranijs – een halve vanillestok – 1 el suiker – 1 el citroensap

Voor de vanillesaus (crème anglaise): 85 ml room – 85 ml melk – 3 eigelen – 45 g suiker – een halve vanillestok

Hoe maak je het?

De gestoomde appeltjes.

Schil de appeltjes. Besprenkel ze met citroensap en strooi er wat suiker over. Schraap de zaadjes uit een halve vanillestok. Verdeel de zaadjes over de appelpartjes.

Stoom de appeltjes in een stoommandje of een stoomoven.

In een stoommandje? Doe een bodem water in een kookpot, samen met de opengesneden citroengrasstengel en de steranijs. Plaats de appeltjes in het stoommandje en stoom ze gedurende een 10-tal minuten tot ze zacht zijn, maar toch nog voldoende beet hebben. Lepel er wat van het stoomvocht over, zodat ze niet uitdrogen.

In de stoomoven? Ik stoomde de appeltjes in een vacuümzak in mijn stoomoven. Vacumeer de appeltjes samen met de opengesneden citroengrasstengel en de steranijs. Stel het stoomoven programma in op 90°C stoom. Stoom de appelstukjes gedurende 20 minuten.

De appel-bladerdeeggebakjes.

Terwijl de appeltjes stomen, haal je het bladerdeeg uit de diepvries. Leg 5 plakjes op een bakplaat met bakpapier. Strijk deze bladerdeegplakjes in met losgeklopt ei. Snijd uit de overige 5 vellen, in het midden, een cirkel, een vlinder, een hartje, een bloemetje,…

Leg de plakjes bladerdeeg met de uitgesneden vorm op de eerste bladerdeegplakjes. Strijk dit ook in met losgeklopt ei.

Prik het midden van het bladerdeeg in met een vork. Leg hierop de partjes gestoomde appel.
Appel-bladerdeeggebakjes - in de maakBak de appel-bladerdeeggebakjes af in een voorverwarmde oven van 200°C – heteluchtstand. Als je bakt met een stoomoven, voeg je ook een beetje stoom toe. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg mooi opblaast tijdens het bakken.

Bak de taartjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Maak ondertussen de vanillesaus.

De vanillesaus.

Doe de melk samen met de room in een kookpot of sauteuse. Snijd de vanillestok doormidden en schraap er de zaadjes uit. Voeg dit samen met de vanillestok toe aan het melk/room mengsel. Verwarm dit mengsel op een zacht vuurtje. Klop ondertussen de eigelen met de suiker tot een wit lint (ruban). Voeg 4 eetlepels van het warme melk/roommengsel bij de wit opgeklopte eigelen. Roer dit los en giet dit opnieuw bij het melk/roommengsel. Verwarm het mengsel op een zacht vuur en roer er met een garde door. Laat de vanillesaus zachtjes indikken. Zorg ervoor dat het mengsel niet boven de 80°C komt, dan zal de saus schiften.

Controleer of de vanillesaus klaar is, door een lepel saus op een houten lepel te scheppen. Trek er met je vinger een streep door. Als de streep niet opnieuw samentrekt, dan is de crème anglaise klaar.

De appel-bladerdeeggebakjes zijn klaar? Serveer ze met een schepje vanillesaus en werk ze af met een vleugje bloemsuiker en een blaadje citroenmelisse of munt.

Mama’s, dat wordt smullen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *