Zwarte bonenburger op z’n Mexicaans
Zwarte bonen en maïs spelen de hoofdrol in deze Mexicaanse zwarte bonenburger.

Mexico was 28 jaar geleden – de tijd gaat snel! – de bestemming van onze huwelijksreis. En ik herinner mij dat men er bonen echt bij elke maaltijd en in alle kleuren serveerde. Witte bonen. Rode bonen. Zwarte bonen. Ook maïs is niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Geroosterde maïskolven eet je er zo, uit het vuistje. Je vindt ze in Mexico aan elk eetkraampje op straat. Met maïsmeel maakt men ook de befaamde, échte tortilla’s.
Omdat ik de laatste tijd wat vaker vegetarisch eet, ontdekte ik weer de veelzijdigheid van zwarte bonen. Qua smaak hebben zwarte bonen wat weg van champignons. Ze zijn een goede vleesvervanger en je kan ze in veel gerechten verwerken. In een chili con/sin carne zijn ze onmisbaar. Ze combineren ook goed in een salade met maïs, komkommer en tomaat. Ze zijn lekker vullend in een vegetarische curry, stoofpotjes of een maaltijdsoep. Je kan ze zelfs verwerken in gebak. Wie bakte er al brownies met zwarte bonen?
Ik gebruikte ze nu in deze zwarte bonenburger, samen met champignons en een flinke portie maïs. Deze burger eet je tussen een krokant broodje, met een lekkere guacamole, knapperige sla en een pittige salsa erbij. En wat koriander, voor de liefhebbers. Oh ja, een plakje oranje-gele cheddar kaas is er ook lekker bij.

De champignons vind ik echt onmisbaar in deze zwarte bonenburgers. Ze zorgen voor smeuïgheid en extra smaak. Vergeet zeker ook de kruiding niet. Hier gebruikte ik kaneel, komijn en pul biber. Pul biber moet je echt in je kruidenkast hebben. Het zijn gedroogde chilivlokken met een fruitige, rokerige en zoete toets. Mild van smaak en je kan het echt in alle gerechten gebruiken. Verslavend lekker! Net zoals deze Mexicaanse zwarte bonenburger.

Zwarte bonenburger op z’n Mexicaans
Ingrediënten
- 120 g zwarte bonen (uit blik of bokaal en gespoeld)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 60 g havervlokken
- 120 g champignons
- 80 g maïskorrels (uit blik of bokaal en gespoeld)
- 1/2 kl pul biber of andere chilivlokken
- 1/2 kl komijn
- 1 snuifje kaneel
- peper
- zout
- 2 el olijfolie
- 5 sneetjes cheddar kaas
Bereidingswijze
- Schil en snipper de ui. Pel de look en pers fijn. Snijd de champignons fijn. Verwarm de olijfolie in een pannetje. Voeg de ui toe. Bak glazig aan. Voeg de fijngesneden look toe. Voeg de champignons toe en de kruiden en stoof ze mee aan.
- Spoel de bonen en doe ze in een maatbeker. Schep er de gebakken uien, look en champignons bij. Mix tot een pasta.
- Voeg de havermout en de maïskorrels toe. Mix nog even door.
- Vorm burgers van de bonenmassa. Dat gaat het makkelijkst met natte handen.
- Schik de zwarte bonenburgers op een bakplaat met bakpapier. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten. De bovenkant moet stevig zijn, de binnenkant smeuïg.
- Leg er de laatste minuten een sneetje kaas op en laat mee smelten.
- Serveer de zwarte bonenburger op een broodje met guacamole, krokante sla en groentegarnituur.
Tips&tricks
Wil je meer van de Mexicaanse keuken ontdekken? Zet al maar je sombrero op en kom mee in de potten roeren tijdens de volgende kookworkshop.