Waterkerssoep, lekker en gezond


Waterkerssoep, zo groen als de lente.

En het is een groene lente, met al die regenbuien.
Of het nu warm is of koud, droog of nat, een soepje komt bij ons dagelijks op tafel. De afgelopen week stond er een aantal keer aspergesoep op het menu, naast andere aspergebereidingen. Een collega bracht immers een kilo of 5 asperges voor me mee, recht van het veld. En die moesten verwerkt worden, natuurlijk. Mijn man en ik kunnen er ons buikje aan vol eten. Maar de kinderen lusten geen asperges. Alhoewel…
In deze lentegroene waterkerssoep ‘verstopte’ ik de laatste asperges en dat hebben ze niet gemerkt. Omdat ik in mijn ‘jar’ periode zit en alles uit een pot zou eten, serveerde ik mijn waterkerssoep in kleine, glazen bokaaltjes.
WaterkerssoepWist je dat waterkers 1 van de oudste en gezondste groentesoorten is?
Waterkers zit bomvol vitaminen en mineralen en wordt gezien als een geneeskrachtige plant. Het is goed voor de spijsvertering, voor het brein, het werkt tegen stress, hoofdpijn en het heeft een reinigende werking. Redenen genoeg om waterkers op je wekelijks boodschappenlijstje te zetten.

Waterkers is een waterplant die vraagt om stromend water en ook houdt van een modderbadje. Zo kan je waterkers kweken in je eigen tuin.
Zonder water begin de plant de bloeien, waardoor de blaadjes smaak verliezen. Maar die mooie, witte bloemen van de plant zijn ook eetbaar.
WaterkersbloemenVerwar waterkers niet met tuinkers. Tuinkers is een kiemplant met een kleiner blad. Tuinkers wordt gekweekt zonder grond, op natte watten of wat keukenpapier.

Je kan de pittig smakende, groene blaadjes van waterkers verwerken in een soep, in een sausje of in een groene puree. Waterkers is ook lekker rauw, in een salade. Er worden zelfs dessertjes gemaakt met waterkers.
Enkele jaren geleden werd waterkers erkend als streekproduct.

Zin in een groen blaadje (in je soep)?

Wat heb je nodig voor deze waterkerssoep?

voor 4 personen
boter – 1 stengel prei – 1 ui – 150 g asperges – 1 grote aardappel – 1.5 l groentebouillon – 1 bussel waterkers – peper – zout

Voor de afwerking: eventueel wat room – enkele aspergepunten – waterkers of tuinkers

Hoe maak je het?

Was en snijd de prei in stukken. Schil en snijd de ui in stukken. Schil de asperges en snijd ze in stukken. Schil en snijd de aardappel in blokjes. Spoel de waterkers onder stromend water.

Smelt wat boter in een kookpot. Stoof de ui, prei en aspergestukken even aan tot de ui glazig is. Kruid met peper en zout. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en laat de soep een kwartiertje doorkoken. Hak de waterkers grof en laat de blaadjes en steeltjes kort meekoken in de soep.
Mix de soep. Proef en kruid bij naar smaak. Nu kan je eventueel wat aspergepunten toevoegen en deze een 5-tal minuutjes meekoken in de soep.
Werk deze waterkerssoep af met een scheutje room en wat gesneden tuinkers.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *