Vietnamese nems met kip en pittige dip 5


Knapperige Vietnamese nems met kipvulling en een chilidipsausje

Vakantiegevoel.

Waan je in de straten van Vietnam terwijl je een hap neemt van deze knapperige Vietnamese nems. Dit is een recept van Quyên Truong Thi, chef van het restaurant Little Asia in Brussel. Als je de echte Vietnamese keuken wil proeven, dan is dit de place to be.
Vietnamese nemsVietnamese nems, zijn een soort kleine loempiaatjes. Ze worden gemaakt van rijstpapier. Die dunne velletjes ken je zeker van de spring rolls of de lenterolletjes.
De vulling van de nems bestaat uit een mengeling van kip of vlees, fijngesneden groentjes, geurige kruiden en dunne rijstnoedels. Na het rollen worden de nems kort gefrituurd waardoor ze hun grillige vorm krijgen en lekker krokant worden.
Een andere bereiding dus dan bij lenterolletjes, waarbij je de rijstvellen eerst weekt tot ze zacht zijn en dan vult met lekkers. Lenterolletjes worden koud gegeten.

Wist je dat?

Rijstpapier bestaat uit rijstmeel, zout en water. Dit deeg wordt dun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op bamboematten. Vandaar het ruitpatroon dat je ziet in de gedroogde rijstpapiervellen. Bekijk maar eens dit interessant filmpje over hoe rijstpapier gemaakt wordt.

Wat heb je nodig voor 12 Vietnamese nems?

12 vellen rijstpapier
Voor de vulling: 250 g kip, in kleine stukjes – 2 wortels (100 g), fijngeraspt – 100 g witloof in snippers of 100 g sojascheuten – 2 lente-uitjes – 1 ei – peper – zout – 2 el vissaus – 2 el sojasaus – 2 el champignonsaus (of oestersaus) – stukje gember, fijngeraspt – 1 rood chilipepertje, heel fijn gesneden – 1 el rietsuiker – 50 g dunne rijstnoedels

Voor de dipsaus: 2 el rietsuiker – 2 el vissaus – sap van 1 limoen – ½ rood chilipepertje, fijngehakt – 1 teentje look, fijngeperst

Voor de garnering: 12 little gem blaadjes – 12 blaadjes koriander – 12 blaadjes munt – ½ komkommer, in lucifers gesneden

Hoe maak je het?

Week de rijstnoedels een kwartiertje in lauw water.
Snijd voor de vulling de kip in hele fijne blokjes. Rasp de wortels fijn. Snipper het witloof fijn. Snijd de lente-uitjes in fijne ringen. Meng de overige ingrediënten voor de vulling in een kom en roer goed door.
Knijp de rijstnoedels goed uit en meng ze onder de vulling.
Week de rijstvellen 1 per 1 in een kom met water tot ze zacht zijn.
Leg telkens 1 rijstvel op een vochtige handdoek en lepel er onderaan wat kipvulling op.
Vietnamese nems - vullenVouw om naar boven toe en plooi de zijkanten naar binnen.
Vietnamese nems - oprollenRol strak op.
Vietnamese nems - verder oprollenFrituur de nems in 2 keer goudbruin en krokant.
Bak de nems voor in arachideolie gedurende 2 à 3 minuten op een temperatuur van 180°C. Haal de nems uit de olie en laat ze even afkoelen. Bak ze een tweede keer zodat ze een mooi krokant korstje krijgen.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus onder elkaar.

Serveer de gebakken nems op een blaadje little gem sla. Garneer met koriander, munt en komkommerstukjes. Lepel er wat dipsaus over.

Vietnamese nems, een lekker hapje of voorgerecht!

Vietnamese nems met pittige dip


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Vietnamese nems met kip en pittige dip

  • Mimi

    Beste Ingrid,
    Ik heb enkele dagen geleden deze nems gemaakt, volgens jouw recept.
    Omdat ze zo lekker waren, zou ik een groter aantal wensen te maken (een 40-tal).
    Kunnen deze nems op voorhand gemaakt worden (de avond voordien) ?
    Gaan deze niet te veel aan elkaar kleven, of mag ik deze al éénmaal op voorhand bakken en dan de volgende dag een tweede keer ?
    Hartelijk dank alvast voor je antwoord.
    Mimi

    • Ingrid Bericht auteur

      Hallo Mimi,
      Bedankt voor je berichtje. Fijn om te lezen dat de Vietnamese nems in de smaak vielen. Als je een grotere hoeveelheid wil maken, kan je ze op voorhand maken en in de diepvries bewaren voor later gebruik. Ongebakken of al 1 keer gebakken. Je laat ze dan best apart op een schotel bevriezen. Eens bevroren kan je ze samen in een zak of doos steken.
      Of je kan ze vooraf de eerste keer bakken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Als je ze gaat serveren, bak je ze nog de tweede keer.
      Als ze al eens gebakken zijn, gaan ze niet meer of minder aan elkaar kleven.
      Groetjes,
      Ingrid