Workshop Japans koken


Japans koken, meer dan sushi alleen.

Japans koken - noedelsoepje

Japans noedelsoepje

Gezond, vers, puur, eenvoudig

Bij Japans koken denk je spontaan aan sushi en sashimi. Toch biedt de Japanse keuken veel meer dan sushi alleen. Heerlijk geurende soepen, krokante tempura van groentjes, verrukkelijke noedelgerechten,… Gezond eten staat centraal in de Japanse kookkunst. Met verse seizoensingrediënten kookt men eenvoudige gerechten met pure smaken.

Er wordt niet gekookt met room of boter. Wel met zeewier, sojaproducten, bonen rijst en vis. Groenten en vis zijn kraakvers en worden rauw gegeten, kort gestoomd of licht gebakken. Rijst vormt het belangrijkste onderdeel van de Japanse maaltijd.

Zoet, zuur, zout, bitter en umami

In de Japanse keuken komen de vijf smaaksensaties bij elkaar; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Umami betekent letterlijk ‘vol’ en zou je kunnen vergelijken met wat wij ‘hartig’ noemen. Japanse gerechten hebben iets van alle vijf de smaaksensaties en zijn toch perfect met elkaar in balans.

Typische ingrediënten en specialiteiten uit het land van de rijzende zon.

Tijdens deze workshop Japans koken ontdek je hoe je kookt met typische Japanse ingrediënten zoals mirin, wasabi, miso, sojasaus, daikon, noedels en Japanse rijst. We maken verschillende gerechtjes klaar.

Kom mee koken en proeven van enkele Japanse specialiteiten zoals een misosoepje met zelfgemaakte dashibouillon, een tataki van zalm of bonito, een groenten- of fruittempura, gyoza’s of een noedelgerecht. Begin al maar te oefenen om met Japanse stokjes te eten.

Japans koken - tamagoyaki

Japanse tamagoyaki

Naast hartige hapjes proeven we ook van enkele Japanse zoetigheden. Een typische Japanse maaltijd eindigt echter niet met een dessert. Deze zoetigheden worden gegeten tijdens de theepauzes, ’s ochtends of in de namiddag.

Zet je mee een stapje in de Japanse keuken?

 

Groene asperges met horsmakreel

Horsmakreel, zeewier, nori


Check de kalender van de open kookworkshops en schrijf je in voor je favoriete workshop.

 

 

Zin gekregen om het geheim van de Japanse keuken te ontdekken?

Bel me, schrijf me.