Pickles uit Wilsele 2


Homemade pickles met bataatfrietjes uit de oven

Fermenteren. Deze techniek om voedsel te bewaren is zo oud als de straat. Maar tegenwoordig weer helemaal hip en in.

Zelf fermenteren is trouwens niet zo moeilijk als het lijkt en je kan het makkelijk leren.

KVLV bracht onlangs een overzichtelijk kookboekje uit rond dit thema met de toepasselijke naam ‘Ferme groenten’ en in het najaar staan er her en der kookworkshops en kookdemo’s op het programma rond fermenteren.

Zelf zal ik ook een aantal workshops hierover begeleiden, dus misschien tot ziens op 1 van deze activiteiten.

Ter voorbereiding ging ik alvast aan de slag in mijn keuken. Ik maakte home made pickles. En ik ben zo content met het resultaat.

Pickles, dat eet ik sowieso bij een croqueske. En er gaat meestal ook een flinke lepel in de spaghettisaus. Ik vind dat ook heel lekker bij een boterham met kaas en bij frietjes. Van pickles maak je ook lekkere sausjes. De fris-zure smaak maakt ze eigenlijk een passe-partout bij vele gerechten.

Pickles maak je met bloemkool, uitjes, augurken, mosterd en azijn. Kurkuma en currypoeder zorgen voor de gele kleur. Misschien wat opmerkelijk om die exotische kruiden terug te vinden in Belgische pickles of pickles uit Wilsele. Maar als je weet dat pickles vanuit India naar onze streek zijn overgekomen, dan is dat niet zo ongewoon.

Pickles worden beter met te staan. Maar ik was zo benieuwd naar het resultaat, dat ik al na 3 dagen een potje opendeed om te proeven.

Ik maakte er zoete bataatfrietjes bij. Gewoon de bataat schillen en in frietjes snijden. Beetje olie erop. Goed kruiden met peper, zout, paprikapoeder. En dan een half uurtje in de oven op 200°C.

Pickles met bataatfrietjesWie lust er zoete bataatfrietjes met een flinke schep zure pickles erbij?

Ik. Ik. Ik.

Wat heb je nodig voor 3 bokalen (van 500 ml)  homemade pickles?

350 g bloemkool in roosjes – 350 g knolselder of koolrabi, geschild en in kleine blokjes – 350 g zilveruitjes uit de diepvries – 150 g augurkjes in het zuur – 3 dl water – 3 dl azijn – 20 g suiker – 1 koffielepel Oxo of een half groentenbouillonblokje – 2 eetlepels kurkuma – 1 eetlepel kerriepoeder – 3 eetlepels scherpe mosterd – 30 g maïszetmeel – zout naar smaak

Hoe maak je het?

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Snijd de knolselder of koolrabi in kubusjes van een halve centimeter. Breng het water met de azijn, suiker, oxo of de groentebouillon, kurkuma, het kerriepoeder en het zout aan de kook.

Ik gebruikte groentebouillon omdat ik geen OXO in huis had. Dat maakt mijn pickles ook helemaal vegetarisch. Voeg de bloemkool, knolselder of koolrabi en zilveruitjes toe en laat 3 minuten koken.

Pickles - toevoegen bloemkool en knolselderVoeg op het einde van de kooktijd de in stukjes gesneden augurken en de mosterd toe.

Pickles - toevoegen mosterdLaat nog 2 minuten meekoken. Los het maïszetmeel op in wat water en bind hiermee de saus. Proef en kruid bij, indien nodig.

Doe de pickles in kraaknette bokalen en voorzie ze van een etiket met de inmaakdatum. Laat de pickles nog minstens 2 dagen rusten alvorens ze te proeven en te serveren.

Bewaar de pickles koel.

Home made pickles
Recept uit de KVLV-uitgave ‘Ferme groenten’.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Pickles uit Wilsele

 • Danielle Johnson

  Ik vond het ongelofelijk prettig dit recept te lezen! Mijn moeder maakte zelf ook pickles in de jaren zestig! Dit brengt leuke herinneringen op aan geode tijden thuis!

  • Ingrid Bericht auteur

   Dag Danielle,

   Dank je wel voor je berichtje. Dat doet me plezier.
   Inderdaad, sommige smaken en geuren vergeet je nooit.

   Groetjes,
   Ingrid