Moqueca, een Braziliaanse stoofpot


Wie Brazilië zegt, denkt aan voetbal, samba en carnaval. Wist je dat Brazilië ook culinair heel wat te bieden heeft?
De culinaire invloeden uit Japan, Italië, Afrika en Portugal zorgen voor een mix aan geuren en kleuren op je bord.
moquecaDeze moqueca (spreek uit als mo-kee-ka) is een typische Braziliaanse stoofpot uit de streek van Bahia. Traditioneel wordt deze stoofschotel bereid met vis. Maar de vegetarische variant is ook heel lekker en wordt steeds populairder bij de Brazilianen. Een flinke portie knapperige groenten gestoofd in een geurig kokossausje, afgewerkt met frisse limoen en koriander.
Dit is pure verwennerij voor je smaakpapillen.

Zin in meer? Schrijf je dan zeker in voor de Braziliaanse kookworkshop met Dishcover op vrijdag 05/06/2015. Meer info vind je hier.

Met dit receptje kan je al meteen aan de slag.

Wat heb je nodig?
palmolie of olijfolie – 1 ui – 2 teentjes look – 1 rode paprika – 1 gele paprika – 1 courgette – 1 broccoli – 2 tomaten – 1 eetlepel tomatenpuree – 1 limoen chilipeper – paprikapoeder – zout – 2,5 dl kokosmelk
Ook lekker met: okra, palmharten, wortel, zoete aardappel, maïs
Om af te werken: verse koriander – 3 lente-uitjes

Serveer met rijst of gebakken farofa.

Hoe maak je het?
Snipper de ui fijn, pers de knoflook, snijd de paprika en courgette in stukjes.
Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
Stoof de ui glazig in wat olie. Voeg de paprika, courgette en geperste look toe. Stoof even mee aan.
Voeg chilipeper, paprikapoeder en zout toe naar smaak. Voeg de tomatenpuree toe en bak even aan.
Bevochtig met de kokosmelk en de groentebouillon.
Laat sudderen zonder deksel tot de groentjes bijna gaar zijn. Voeg dan de broccoliroosjes toe en laat ze zachtjes meekoken tot ze beetgaar zijn. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.  Voeg het limoensap toe en werk af met de gehakte koriander en de fijngesneden lente-ui. Serveer het gerecht met rijst of farofa.
Bom apetite. Eet smakelijk.

P.S. Dit is één van mijn lievelingsstoofpotjes. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw favoriete gerecht uit de Braziliaanse keuken.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *