Kruidnoten voor het feest van Sinterklaas


Hij komt, hij komt! Binnen een week is het weer zo ver. Dan komt de Sint langs en brengt hij voor al wie braaf is een verrassing mee. Of wat speelgoed en zoets. Bij Sinterklaas hoort speculaas en marsepein, chocola en mandarijn en ook pepernoten of kruidnoten.

Zelfgemaakte kruidnoten

De twee namen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn pepernoten en kruidnoten niet helemaal hetzelfde. Er is een verschil in smaak en textuur. Pepernoten zijn zachter en hebben een anijssmaak, terwijl kruidnoten krokante, halfronde koekjes zijn, op smaak gebracht met speculaaskruiden.

What’s in a name? Zolang het maar lekker is. Kruidnoten zijn nu volop verkrijgbaar in de winkels. Mijn dochter kwam onlangs met een grote zak kruidnoten thuis en ze vroeg of ik dat ook kon bakken.

Natuurlijk.

En als je ze zelf maakt, heb je er ook het bakplezier en de heerlijke geur in de keuken bij. Wedden dat de Sint niet voorbij je deur zal lopen.

Wat heb je nodig voor 40 kruidnoten?

100 g zelfrijzende bloem – 50 g boter – 50 g kandijsuiker – 2 el melk – 1 el speculaaskruiden – snuf zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Meng de bloem met de zachte boter, de suiker, een snuf zout, de melk en de speculaaskruiden.

Kruidnoten ingrediënten mengen

Kneed het met je handen tot een mooie, gladde deegbal.

Kruidnoten deegbal
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak bolletjes van 5 gram. Leg ze op de bakplaat naast elkaar. Laat wat ruimte tussen de bolletjes. Duw ze een beetje plat.

ongebakken kruidnoten
Bak de kruidnoten af in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten.

gebakken kruidnoten

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden kan je kopen of zelf maken. Ik experimenteerde wat in mijn keuken en maakte mijn eigen speculaaskruidenmengeling.
Daarvoor gebruikte ik 6 delen kaneel – 1 deel nootmuskaat – 10 kruidnagels, gevijzeld en gezeefd – ½ deel gemberpoeder – ½ deel korianderpoeder – ½ deel witte peper – de zaden van 4 kardemonpeulen, gevijzeld en gezeefd.

Veel bakplezier!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *