Koreaanse dumplings of mandu


Elk land heeft zijn dumplings. In Korea noemt men ze mandu.

Vorige week koos een groep, in primeur, het thema Koreaans koken voor hun teamcooking activiteit. Ze kookten een tafel vol lekkers: verschillende soorten banchan, een noedelsoepje met knoflookkip, dumplings, bimbimbap, bulgogi en natuurlijk ook kimchi. Het Koreaans buffet werd afgesloten met zelfgedraaid meloenijs en zoete adukibonen.
Workshop Koreaans koken
Het was lekker. Het was gezellig.

De zelfgemaakte dumplings vielen zeker in de smaak.
Mandu, Koreaanse dumplings
Elk land heeft zijn dumplings. In Korea noemt men ze mandu. En die mandu’s krijgen nog eens een andere benaming al naargelang hun bereidingswijze.
Gebakken of gegrild spreekt men van gunmandu. Gekookt zijn het mulmandu. En gestoomd noemt men ze jjinmandu.

Mandu’s zijn rijkelijk gevulde pasteitjes. Meestal zijn ze gevuld met gehakt van kip of vlees waaraan onder andere tofu, kool, gember,… aan toegevoegd worden. En niet te vergeten, ook het onmisbare ingrediënt in de Koreaanse keuken: look.

Wil je proeven? Hieronder vind je een receptje van Koreaanse dumplings gevuld met kippengehakt en Chinese kool.

Benieuwd naar wat de Koreaanse keuken nog te bieden heeft?

Op de workshopkalender voor de lente staat er ook een workshop Koreaans koken. Kom je mee koken en proeven op zaterdag 02/06/2018 van 10u. tot 13u.?
Meer info en inschrijven? Bel me, schrijf me.
Krijtbord

Wat heb je nodig voor 30 Koreaanse dumplings?

350 g kippengehakt – 250 g Chinese kool – 4 lente-uitjes – 1 el verse gember, geraspt – 1 teentje look, fijngeperst – 1 el suiker – 50 ml sojasaus – 1 ½ el sesamolie – ½ rood chilipepertje, heel fijn gesneden
1 pak ronde wontonvellen

Hoe maak je het?

Snijd de Chinese kool fijn. Snijd de lente-uitjes in ringen. Rasp de gember. Pers het teentje look. Snijd het chilipepertje millimeterfijn. Meng het gehakt samen met de groenten en smaakmakers onder elkaar.
Schep een koffielepel van het mengsel op een dumpling vel. Maak de rand nat met water.
Mandu, Koreaanse dumplings - vullingVouw de randen van het wontonvel toe. Plooi dan de dumpling in zijn vorm. Maak plooien door het vel over elkaar heen dicht te drukken.

Stoom de dumplings gaar.
Gebruik hiervoor een stoommandje of een stoomoven.
Ik stoomde ze in mijn stoomoven gedurende een 20-tal minuten – 100 % stoom.
Mandu, Koreaanse dumplings - toevouwenServeer de Koreaanse dumplings met chogajang dipsaus, een sausje op basis van sojasaus.

Sojadipsaus / Chogajang

Wat heb je nodig?

½ tl chilipoeder – 2 el suiker – 4 el sojasaus – 4 el rijstazijn – ½ tl geroosterd sesamzaad – ½ tl sesamolie

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten onder elkaar.

Geniet van je zelfgemaakte Koreaanse dumplings.

Workshop Koreaans koken

 


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest37Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *