Courgettepasta met courgettepesto


Het is komkommertijd. Dus ook courgettetijd, want de courgette is familie van de komkommer en ook een beetje van de pompoen.
Een courgette bevat minder water dan een komkommer en is zeer geschikt om te bakken, te stoven, te frituren, te wokken, te stomen, te koken. En je kan ze ook rauw eten.
Hoe kleiner ze zijn, hoe fijner van smaak.

Courgettes worden in de zomermaanden volop geoogst. Meestal draaien we ze in de soep. Maar je kan er zoveel andere, lekkere dingen mee maken. In het KVLV-boekje ‘Smakelijk’ ontdek je heel wat verrassende courgetterecepten. Van courgetteconfituur, mousse van courgette, courgettepannenkoekjes tot courgettepesto. Je kan er zelfs heerlijke, smeuïge, verrukkelijke courgettebrownies mee maken.
Ook de courgettebloem is eetbaar en een ware delicatesse.

Vandaag staat deze snelle courgettepasta met courgettepesto op het menu.
courgettepasta met courgettepestoZal ik je vertellen hoe je dat allemaal maakt?

Laten we beginnen met de courgettepesto.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
2 kleine courgettes – 1 teentje look – een handvol basilicumblaadjes – 100 à 150 ml olijfolie (ik gebruikte olijfolie met basilicum) – 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas – 30 g versgeraspte pecorino kaas – 50 g geroosterde pijnboompitten – zwarte peper – zout

Hoe maak je het?
Was en rasp de courgettes. Rooster de pijnboompitten in een droge pan zonder vetstof tot ze beginnen geuren en lichtbruin kleuren.
Zet je blender klaar (of gebruik een smalle beker en een goede staafmixer).
CourgettepestoMix de geraspte courgette samen met de basilicumblaadjes, de olie, de kaas en de pijnboompitten tot een smeuïge pasta. Kruid naar smaak met peper en zout.

Nu maken we de courgettepasta.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
2 courgettes – een scheutje olijfolie – peper – zout – 500 g pasta – 250 g gerookte zalm – Parmezaan schilfers om af te werken
ourgettepasta ingrediënten

Hoe maak je het?
>Was de courgettes en snijd ze in spaghetti- of tagliatelleslierten.  Zoals je kan zien, heb ik daar een handige schiller voor. (gekocht op het voedingssalon bij een Chinees)
CourgettepastaKook ondertussen je pasta gaar. Voor de nieuwsgierigheid probeerde ik deze maïspasta eens. Zonder gluten, gemaakt van maïsbloem. Het heeft een stevigere beet dan gewone spaghetti en is natuurlijk geler van kleur. Een goed alternatief voor als je geen pasta mag eten. En ook gewoon lekker om eens af te wisselen.
Stoof nu je courgetteslierten heel even op in wat olijfolie. Een minuutje of 2. Niet langer. Kruid met flink wat peper en wat zout.
Courgettepasta in panAls de pasta gaar is, giet je hem af. Hou een beetje kookvocht bij.
Meng de pasta met wat kookvocht, de courgetteslierten en de courgettepesto.
Dresseer de pasta op een bord en werk af met zalmsnippers, Parmezaan schilfers en een blaadje basilicum.

TIP – Bewaar de courgette op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bij een te lage temperatuur gaan ze bederven.


Delen?
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *